Postimerkkeilijä Bloggaa -blogi esittelee blogin takana olevan Aapo Kortteen kokoelmaa Chilen postihistoriasta, kohde kerrallaan ja satunnaisessa järjestyksessä. Kaikki kohteet ovat löydettävissä Chilen postihistoria -tunnisteella.
Postihistoriassa kerätään ja tutkitaan postilaitoksen historiaa ja kehitystä erilaisten postilähetysten ja postileimojen sekä postaalisten lipukkeiden ja muiden postaalisten merkintöjen avulla. Chile on pitkä ja kapea valtio Etelä-Amerikassa, jossa sen rajanaapureina ovat Argentiina, Bolivia ja Peru. Chilen tasavallassa asuu yli 18 miljoonaa ihmistä.
Kuvassa on kirjattu kirje lentopostissa Osornosta Chilestä 14. syyskuuta 1959 (Osornon frankeerausleimassa on kuitenkin päivämääränä 12.9.1959) Braunschweigiin Saksaan. Osorno on Damas- ja Rahue-jokien yhtymäkohdassa sijaitseva kaupunki, jonka väkiluku on noin 148 000. Matkaa Santiagosta (Chilen pääkaupunki) Braunschweigiin on noin 12 300 kilometriä. Matkaa Osornosta Santiagoon on puolestaan noin 900 kilometriä.
Kirjeen kirjaamisesta kertovat kuoren alareunassa oleva R-leima, johon on käsin kirjoitettu lähetyksen seurantanumero, ja kuorella olevat Certificado-leimat. Lentopostista kertovat puolestaan lentopostikuori, jonka tunnistaa kuoren reunoissa olevista punaisista ja sinisistä raidoista, ja kuorella oleva Vía Aérea -leima. Toki lentopostiin viittaavat myös Chilen lentopostimerkit.
Postimaksu on ollut 600 pesoa. Se on maksettu yhdellä 20 peson lentopostimerkillä, kahdella 50 peson lentopostimerkillä ja frankeerausleimalla, jonka arvo on 480 pesoa.
Lähteet:
Google: https://www.google.fi > Haut Etäisyys Santiago Braunschweig ja Etäisyys Santiago Osorno (26.11.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Chile, Chilen peso ja Santiago de Chile (25.4.2024) sekä Osorno (26.11.2024)
Lisää luettavaa aiheesta (lähteiden lisäksi):
Chile.travel: www.chile.travel
CHILECOLLECTOR: www.chilecollector.com
Kaarlo Hirvikoski: Postihistoriallinen kokoelma, Suomen Filatelistiliiton julkaisuja, Helsinki 2003
Postihistoriallinen Yhdistys ry: Opas postihistoriallisen tutkimuksen tekijöille, Tiedon lähteet (esitelmä Pekka Hovi, teksti Janne Sahlstein), Helsinki 1998
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti