Tampereen Filatelistiseura järjesti kansallisen TamCollect 2025 -postimerkkinäyttelyn 11.-13. huhtikuuta. Näyttelypaikkana oli kauppakeskus Ideapark Lempäälässä.
Osa näyttelyn kokoelmista on nähtävillä Suomen Filatelistiliiton kotisivuilla osoitteessa
https://filatelisti.fi.
Kansallisessa näyttelyssä melkein 120 kokoelmaa
Mestariluokassa oli kolme kokoelmaa: Jukka Mäkisen Suomen isohampaiset leimamerkit, Ari Muhosen Suomi 1918 ja Seija-Riitta Laakson Pariisi-postikortit. Ilahduttavaa oli, että nuorisofilatelian luokkaan oli saatu mukaan yksi kokoelma; Topi Alho esitteli Saksan keisarikunnan Germania-postimerkkejä vuosilta 1900–1922. Alho on muuten aktiivinen sosiaalisessa mediassa, moni meistä vanhemmista filatelisteista voisi ottaa hänestä mallia.
Kaksi perinteisen filatelian luokan kokoelmista keskittyi Suomen Punaisen Ristin postimerkkeihin. Jari Revon kokoelma esitteli Suomen Punaisen Ristin ja sen edeltäjän toimintaa vuosilta 1904–1946. Juhani Kontkasen kokoelma esitteli puolestaan Suomen Punaista Ristiä vuosilta 1922–1946. Kuvan kohde ei ole TamCollect 2025 -näyttelyn kokoelmista.
Perinteisen filatelian luokassa nähtiin Suomen postimerkkien (ensimmäisistä vuoden 1856 merkeistä aina Karjalaan ja euroaikaan saakka) lisäksi Loviisan–Vesijärven rautatien rautatiepakettimerkkejä sekä suomalaisia normaaleita sähkösanomalomakkeita, mainossähkeitä ja korusähkelomakkeita. Ulkomaista esillä olivat Tanska (1851–1863), Färsaarten väliaikaiset julkaisut (1919–1941), Ison-Britannian Wilding-julkaisu, Tannu Tuva ja Johoren sulttaanikunta Malesiassa (1855–1940).
Ensipäivänluokassa oli vain yksi kokoelma, joka keskittyi vanhan Viron ensipäivänkohteisiin. Ehiöluokan viisi kokoelmaa käsittelivät Suomen ja Kreikan ehiöitä. Lentopostiluokassa oli Suomen ja Viron lentopostia.
Postihistorian luokassa esiteltiin muun muassa Suomen rautatiepostia, maalaiskirjeenkantajien leimoja ja viestillisiä leimoja sekä Karjaan, Helsingin alueen, Espoon, Savonrannan, Hyvinkään seudun ja Lestijokilaakson alueen postihistoriaa. Muista luokan kokoelmista voi mainita esimerkiksi seuraavat: Ultima Thule (postia peräpohjolasta ja peräpohjolaan), Philadelphian postiyhteys Ranskaan (1790–1890) ja eri postimerkkityyppien rinnakkaiskäyttö Algerian itsenäisyyden jälkeen.
Aihefilatelian luokassa nähtiin aiheina muun muassa puun tarina, aurinkokunta, science fictionin lajityypit ja autot. Avoimessa filateliassa puolestaan aiheina olivat esimerkiksi Kauhavan puukkoteollisuus, Äänislinnan valloitettu kaupunki, keskiaikainen kirja ja hiihdon MM-kisat Lahdessa 1938.
Lempäälän näyttelyssä oli myös kutsuttujen luokka, jonka kokoelmista kolme oli In Memoriam -kokoelmia. Edesmenneiden Kari Salosen ja Heikki Kähärin kokoelmissa oli yhteensä 14 kehystä. Kähäri tunnettiin muun muassa Pohjois-Inkerin filatelian osaajana, joten Lempäälässä oli esillä hänen kokoelmansa Pohjois-Inkerin vuoden 1920 julkaisuista. Kuvan kohde ei ole TamCollect 2025 -näyttelyn kokoelmista.
Postikorttien osalta kokoelmissa esiteltiin muun muassa partiotoimintaa, kirkkoja, Karhumäen ilmakuvapostikortteja, suomalaisia linja-autoasemia, Viipuria ja historiallista Helsinkiä.
Vapaa luokka oli vapaata
Kansalliseen näyttelyyn kuului myös vapaa luokka, jossa oli esillä kaikenlaisia keräilykohteita. TamCollect 2025 -kävijät pääsivät näkemään esimerkiksi painotuotesähkösanomia, joulumerkkejä, Postipankin ja säästökassojen talletusmerkkejä sekä purkkakuvia.
Kerhonäyttelyssä muun muassa Tamperetta ja jääkiekkoa
Kansallisen näyttelyn kokoelmien lisäksi kehyksissä nähtiin Tampereen Filatelistiseuran kerhonäyttelyn kokoelmia. Kävijät pääsivät tutustumaan tamperelaisiin rakennuksiin, laivayhtiöihin Tampereen eteläiseltä ja pohjoiselta järveltä sekä Tampereen vanhoihin leimoihin.
Ei ollut suuri yllätys, että kokoelmissa oli Tampereen lisäksi jääkiekko hyvin edustettuna. Kehyksissä nähtiin jääkiekkojulisteita, johdanto Timo Jutilan jääkiekkokieleen ja katsaus Tampereella vuonna 1965 pelattuihin jääkiekon MM-kisoihin.
Jukka Ikosen kokoelmassa kerrottiin Tampereella Hakametsän jäähallissa maaliskuussa 1965 järjestetyistä jääkiekon MM-kilpailuista. Tshekkoslovakia ja Itä-Saksa kohtasivat toisensa 4. maaliskuuta. Kuvan kohde ei ole TamCollect 2025 -näyttelyn kokoelmista.
Muita aiheita kerhonäyttelyn kokoelmissa olivat muun muassa Hämeen sähköyhtiöt, Bertha Lindemanin kuvapostikortit, suomalaiset kansallispuvut sekä erikoiset ja tunnetut postimerkit, kuten musiikkia soittava merkki, kankaasta tehty merkki ja piparmintulta tuoksuva merkki.
Postimerkkikauppias Harri Kuusiston juhlanäyttely
Noin 40 vuotta postimerkkikauppiaana toiminut ja noin 50 vuotta keräilyä harrastanut Harri Kuusisto oli saanut Ideaparkiin oman juhlanäyttelyn. Hän on henkilö Merkki-Albertin takana; postimerkkiliikkeen, jolla on myymälä Helsingissä ja joka on usein paikalla postimerkkitapahtumissa.
Kehyksissä olivat mallin 1885 erikois- ja tutkimuskokoelma, vuosien 1901–1915 kotkamerkit, vuosien 1874–1917 venäläiset merkit suomalaisin leimoin sekä vuoden 1900 surumerkki, joka ei siis ole postimerkki.
Lähde:
Tampereen Filatelistiseura ry: https://www.tampereenfilatelistiseura.fi -sivusto ja TamCollect 2025 -verkkosivut (17.8.2024 ja 7.4.2025)