Jettböle-idoli on muodostunut Ahvenanmaan kivikauden symboliksi, ja vuosi 2025 merkitsee 120-vuotisjuhlaa Jettbölen kivikautisen asuinpaikan löytämisestä Jomalassa. Se oli tapahtuma, joka muutti käsitystä Ahvenanmaan esihistoriasta. – Postimerkin avulla muinaishistoria saa uutta elämää. Jettböle-idoli on ainutlaatuinen löytö, joka sijoitti Ahvenanmaan arkeologiselle kartalle, kertoo Johanna Finne, Åland Postin postimerkkiosaston suunnitteluvastaava.
Jettböle-idoli löydettiin vuonna 1906. Se löytyi kaivauksissa 5000 vuotta vanhalta kivikautiselta asuinpaikalta Jomalan Jettbölestä, joka löydettiin sattumalta 1905. Lähistöllä asuva torppari Karl Johan Karlsson huomasi hiekassa ruukunpalasia, luunkappaleita ja kivensirpaleita ja otti yhteyttä suomalaiseen arkeologi Björn Cederhvarfiin, joka ymmärsi nopeasti löydön merkityksen. Kaivaukset paljastivat Ahvenanmaan ensimmäisen kivikautisen asuinpaikan, joka voitiin yhdistää kuoppakeraamiseen kulttuuriperintöön, jota ei ollut aiemmin löydetty Suomesta.
Jettböle-idoli on yksi monista pienistä poltetuista savifiguureista, jolla on geometrisiä kuvioita ja merkintöjä pään ja vartalon alueella, ja joita löydettiin kaivausten yhteydessä. Ihmishahmoisia savi-idoleja kivikaudelta ei ollut koskaan aiemmin löydetty Skandinaviasta. Niiden merkitystä on tulkittu monin eri tavoin vuosien saatossa, muun muassa rituaaliesineinä.
Ahvenanmaan museon ja Suomen Kansallismuseon esinekokoelmat sekä museoviraston kuvamateriaali ovat inspiroineet ruotsalaisen kuvittajan Fredrik Tjernströmin kuvittamaa postimerkkiä. Hän debytoi postimerkkitaiteilijana tällä postimerkillä, joka edustaa klassista kaiverrustyyliä.
– Halusin, että postimerkki olisi muodoltaan yksinkertainen ja selkeä. Kaksiosainen savi-idoli on postimerkin keskiössä, ja oranssista punaiseen vaihtuva väriskaala luo modernin vaikutelman. Pääpainoni oli tuoda esiin erilaisten kivien rakenne, mutta myös niiden ”pöllömäiset ” piirteet. Työskentelin paljon viivojen hienosäätämisen kanssa, jotta lopputulos toimisi hyvin painatuksessa, Fredrik kertoo.
Postimerkin maksuarvo on Europa (3,50 euroa). Ensipäivänkuori (FDC) maksaa 4,50 euroa. Suunnittelusta on vastannut Johanna Finne. Painomenetelmänä on 4-värioffset ja painona toimii Cartor Security Printers. Merkkiä painetaan 30 000 kappaletta, sen paperi on 110 g/m2 ja hammaste on 13 per 2 cm. Arkissa on 2 x 12 postimerkkiä.
Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 19. maaliskuuta 2025
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti