Aikamatka lähtee liikkeelle varhaisista viestintätavoista ja päätyy digitalisaation aikaan. Näyttelystä selviää, kuinka postireitit, kuljetusvälineet, postilaisten työvälineet ja työolot ovat kehittyneet ja miten Postista on tullut nykypäivän moderni logistiikkayhtiö ja monikulttuurinen työpaikka. 1600-luvun kävelevän postitalonpojan ajasta on kuljettu harppauksin tähän päivään erilaisin kulkuvälinein kuten esimerkiksi hevosella, höyrylaivalla, junalla ja erilaisilla autoilla.
Elämyksellinen verkkonäyttely esittelee Postin merkitystä osana yhteiskunnan kehitystä. Posti on aina sopeutunut vallitsevaan tilanteeseen ja hyödyntänyt aktiivisesti tekniikan ja teknologian kehitysaskeleita sekä huomioinut kuluttajien ja elinkeinoelämän tarpeita. Postin toiminta on sopeutunut niin digitalisaation tuomiin haasteisiin kuin kansainvälisen verkkokaupan aikakauteen. Näyttely esittelee laajasti myös postityötä ja sitä tehneitä postilaisia, toteaa näyttelypäällikkö Suvi Jalli.
Tarinaan voi tutustua itsenäisesti tutkimalla ajan kulkua teemoittain tai antaa näyttelijä Ilkka Heiskasen johdattaa vuosisatojen halki audio-opastuksena. Näyttelyssä kuultavan tarinan on kirjoittanut kirjailija Terhi Rannela.
Näyttely on käännetty myös englanniksi.
Vuonna 2026 Postimuseo avaa museokeskus Vapriikissa Tampereella uuden viestivän suomalaisen ja postitoiminnan tarinan kertovan ydinnäyttelyn yhteistyössä Tampereen historiallisten museoiden mediamuseo Rupriikin ja Suomen pelimuseon kanssa.
Näyttely löytyy osoitteesta: www.viestintuojat.fi.
Lähde ja teksti sekä kuvat:
Postimuseon tiedote 20.5.2025
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti