tiistai 2. tammikuuta 2024

Filatelia on harrastusten kuningas


Filatelia eli tuttavallisemmin postimerkkeily on yksi maailman suosituimmista harrastuksista. Siitä syystä sitä kutsutaan harrastusten kuninkaaksi. Filatelia tunnetaan myös kuninkaiden harrastuksena, koska monet kuninkaalliset ovat olleet ja ovat merkittäviä postimerkkien keräilijöitä. Näin ollen voi hyvällä syyllä todeta, että filatelisteja eli postimerkkeilijöitä on kaikissa eri yhteiskuntaluokissa.

Perinteinen filatelia tarkoittaa sitä keräilyä, jota maailman ensimmäiset filatelistit 1800-luvulla harrastivat. He keräsivät yleensä joko kaikkia maailman postimerkkejä tai pelkästään yhden maan merkkejä. Pisimmälle vietynä perinteinen filatelia on yhden postimerkkisarjan monipuolista keräilyä ja tutkimista; Suomessa esimerkiksi Saarisen mallin eli mallin 1917 erikoiskeräilijöitä on paljon. Kuvassa on vanhaan postimerkkikansioon kiinnitettyjä Saarisen mallin merkkejä vuodelta 1917.

Postimerkkejä on kerätty lähes yhtä kauan kuin niitä on ollut olemassa eli jo noin 180 vuoden ajan. Maailman ensimmäinen postimerkki ilmestyi Isossa-Britanniassa vuonna 1840 (1. toukokuuta). Kyseistä postimerkkiä kutsutaan nimellä Penny Black (musta penny) ja merkissä on kuvattuna kuningatar Viktorian profiili. Merkkiä painettiin 286 700 arkkia eli noin 69 miljoonaa kappaletta. Maailman ensimmäisen postimerkin kuvan näet esimerkiksi käyttämällä Googlen kuvahaussa penny black -hakua.

Postikorttikeräilystä on tullut hiljattain osa filateliaa, vaikka se ei varsinaisesti filateliaa olekaan. Paras tapa yhdistää postimerkkeily ja postikorttikeräily on kerätä maksimifilateliaa. Maksimifilatelian harrastajat eli maksimifilatelistit keräävät maksimikortteja, jotka ovat postikortin, postimerkin ja postileiman yhdistelmiä. Niissä postimerkki on kiinnitetty postikortin kuvapuolelle ja merkki on leimattu postileimalla. Oleellista on se, että postikortti, -merkki ja -leima liittyvät kaikki samaan aiheeseen. Kuvassa on ranskalainen melonta-aiheinen maksimikortti vuodelta 1953.

Vähitellen muut maat seurasivat Ison-Britannian esimerkkiä. Osa Sveitsin kantoneista (Geneve ja Zürich) sekä Brasilia julkaisivat postimerkkejä vuonna 1843. 1840-luvulla postimerkkejä ilmestyi myös Mauritiuksella (1847), Yhdysvalloissa (1847), Baijerissa (1849), Belgiassa (1849) ja Ranskassa (1849).

Aihefilatelia on yksi suosituimmista postimerkkeilyn osa-alueista. Siinä kerätään postimerkkejä ja muita filateelisia kohteita tietystä aiheesta, joka liittyy tavallisesti postimerkkeilijän työhön tai harrastukseen. Esimerkiksi jalkapalloilija tai lajia seuraava penkkiurheilija voi kerätä jalkapalloaiheista filateliaa. Kuvassa on jalkapalloaiheiset postimerkit Romaniasta, Neuvostoliitosta ja Laosista.

Suomen ensimmäiset postimerkit ilmestyivät vuonna 1856 (1. maaliskuuta). Näiden niin kutsuttujen soikiomerkkien, joita kutsutaan myös ovaalimerkeiksi, nimellisarvot olivat viisi ja kymmenen kopeekkaa. Sinistä viiden kopeekan merkkiä painettiin 235 000 kappaletta, joista 138 500 myytiin merkin kelpoisuusaikana. Punaista kymmenen kopeekan merkkiä painettiin 602 000 kappaletta, joista noin 442 400 myytiin merkin kelpoisuusaikana. Myymättä jääneet soikiomerkit tuhottiin polttamalla. Suomen ensimmäisten postimerkkien kuvat näet esimerkiksi käyttämällä Googlen kuvahaussa soikiomerkit 1856 -hakua.

Postihistorian luokka on nykyään yleensä suurin näyttelyluokka postimerkkinäyttelyissä. Postihistoriassa kerätään ja tutkitaan postilaitoksen historiaa ja kehitystä erilaisten postilähetysten ja postileimojen sekä postaalisten lipukkeiden ja muiden postaalisten merkintöjen avulla. Yksi postihistorian osa-alue on postinkäsittelymerkinnät, joita ovat esimerkiksi pikajakelu- ja kirjatun postin merkinnät. Kuvassa on kirjattu kirje pikajakelupostissa Kolozsvárista Unkarista 22. joulukuuta 1941 Unkariin Budapestiin, jonne kirje on saapunut samana päivänä (kirjeen kirjaamisesta kertoo Kolozsvárin (Kolozsvár 1) R-lipuke (Ajánlott) numero 4845; kirjeen lähettämisestä pikajakelupostissa kertoo unkarilainen EXPRESSZ-pikajakelulipuke).

Filatelia voidaan jakaa useaan eri osa-alueeseen: perinteinen filatelia, aihefilatelia, postihistoria, lentoposti, ehiöfilatelia, maksimifilatelia, leimamerkit, jne. Aloittelevalla postimerkkeilijällä on toisin sanoen melkein rajaton määrä vaihtoehtoja, joiden joukosta hän voi valita ensimmäisen keräilyalueensa. Parhaiten filatelian eri osa-alueisiin pääsee tutustumaan postimerkkinäyttelyissä ja postimerkkikerhoissa – toki tänä päivänä myös sosiaalisessa mediassa on tarjolla paljon tietoa. Filatelia on harrastusten kuningas!

Ehiöfilateliassa keräilyn kohteena ovat ehiöt. Ehiö on postikortti tai kirjekuori taikka vastaava, johon on painettu valmiiksi arvomerkintä (arvomerkintä on tavallisesti ehiön oikeassa yläkulmassa oleva, postimerkkiä muistuttava painatus). Kuvassa on suomalainen ehiökuori, joka on lähetetty 6.2.1896 Vaasasta (Nikolainkaupunki) Ylistaroon.

Lähteet:
Wikipedia (https://en.wikipedia.org): artikkelit List of entities that have issued postage stamps (A-E), List of entities that have issued postage stamps (F-L), List of entities that have issued postage stamps (M-Z) ja Penny Black (9.9.2018)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkeli Soikiomerkit (9.9.2018)

Lisää luettavaa aiheesta (lähteiden lisäksi):
Suomen Filatelistiliitto (SFFF): www.filatelisti.fi
Euroopan filatelistiliitto (FEPA): https://fepanews.com
Kansainvälinen filatelistiliitto (FIP): www.f-i-p.ch
All About Stamps: www.allaboutstamps.co.uk
The Digital Philatelist: https://thedigitalphilatelist.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti