torstai 18. tammikuuta 2024

Postimerkkeilijä Keräilee: Urheiluaihetta voi kerätä esimerkiksi pääsylippujen muodossa


Koska Postimerkkeilijä Bloggaa -blogi haluaa edistää keräilyharrastusta yleisesti, pääpainon ollessa postimerkkeilyssä ja postikorttien keräilyssä, blogissa ilmestyy välillä kirjoituksia ja uutisia muusta keräilystä tunnisteella Postimerkkeilijä Keräilee.

Yksi tapa kerätä urheiluaihetta on kerätä erilaisten urheilukilpailujen ja -tapahtumien pääsylippuja. Niiden keräilyssä kiehtovaa on erityisesti se, että kukaan ei voi saada kokoon täydellistä kokoelmaa ja se, että kyse on painotuotteesta, jonka moni hävittää tapahtuman jälkeen eli pääsylippujen joukossa voi olla merkittäviä keräilyharvinaisuuksia.

Helsingissä järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1952. Yhtenä lajina oli jalkapallo. Kuvissa jalkapallo-ottelun 21.7.1952 pääsylippu.

Pääsylipulla tarkoitetaan yleensä painettua paperi- tai kartonkilappua, jolla lipun haltija osoittaa oikeutensa päästä sisälle tapahtumaan; tavallisesti sisäänpääsy on maksullinen, joten pääsylippu on myös tosite pääsymaksun suorittamisesta. Tänä päivänä on myös sähköisiä lippuja.

Kun puhutaan urheilukilpailujen ja -tapahtumien pääsylipuista, puhutaan kaikista eri urheilulajeista ja eri tasoisista kilpailuista, kuten SM-, EM- ja MM-kisat sekä kesä- ja talviolympialaiset. Mitä suositumpi laji, sitä enemmän on vanhoja pääsylippuja saatavilla – tämä koskee ainakin jalkapalloa ja jääkiekkoa. Olympialaiset ovat oma lukunsa, koska kyseessä on niin erityinen tapahtuma, että moni säilyttää lipun muistona itsellään.

Jääkiekon MM- ja EM-kilpailut olivat Suomessa vuonna 1965. Kuvissa kisojen avajaisottelun 4.3.1965 Tshekkoslovakia–Itä-Saksa pääsylippu.

Postimerkkeilijä Bloggaa -blogin takana oleva Aapo Korte kerää ns. kunnon vanhanaikaisia pääsylippuja, jotka ovat ajalta ennen digitulostustekniikan ja muiden vastaavien paino- ja tulostustekniikoiden kehittymistä. Uusi tekniikka on tuonut mukanaan sen, että uudemmissa lipuissa ainakin osa tekstistä haalenee tai jopa katoaa kokonaan vuosien saatossa. Toki voi olla uusiakin pääsylippuja, jotka on painettu siten, että ne säilyvät myös tuleville sukupolville.

Ennen vanhaan pääsylippu mitätöitiin esimerkiksi repäisemällä siitä kulma pois tai lipussa oli erillinen lävistetty tai hammastettu kaistale, joka irrotettiin lipuntarkastuksen yhteydessä. Näin pyrittiin estämään se, ettei samaa lippua voi käyttää useampaan kertaan.

Tampereella järjestettiin vuonna 1967 kansainvälinen jäähalliturnaus. Kuvissa Tappara–HIFK-ottelun 21.9.1967 pääsylippu.

Mitä tarkalleen ottaen urheilu on?


Wikipedian mukaan urheilu on ”liikuntamuoto, jota harjoitetaan fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi tai sääntöjen mukaisena kilpailuna. Siihen kuuluvat myös huvi- tai kilpailumielessä harrastetut suoritukset, joissa mekaanisten laitteiden tai eläinten osuus on merkittävä.”

Jääkiekon MM- ja EM-kilpailut olivat Suomessa myös vuonna 1974. Kuvissa Suomi–Puola-ottelun pääsylippu. Ottelua katsomassa ollut henkilö on kirjoittanut lippuun ottelun lopputuloksen 6-2 ja tiedon siitä, että kyseessä oli ”hyvä matsi”.

Mekaanisilla laitteilla tarkoitetaan esimerkiksi moottoriurheilussa käytettäviä autoja, ja eläinten osuudella tarkoitetaan esimerkiksi hevosurheilua. Osa pitää urheiluna myös muun muassa shakkia ja dartsia, osa taas ei; makuasia, josta ei taideta koskaan päästä yksimielisyyteen.

Erilaisia urheilulajeja on vähintään kymmeniä, todennäköisesti jopa satoja. Esimerkiksi jalkapallo ja jääkiekko ovat meille kaikille tuttuja lajeja jo pelkästään niiden televisionäkyvyyden vuoksi, mutta on paljon sellaisia lajeja, jotka ovat ainakin meille suomalaisille melko tuntemattomia. Oletko kuullut esimerkiksi sellaisista urheilulajeista kuin alamäkiluistelu, boule lyonnaise, duathlon, haavipallo, kanoottipoolo, leijahiihto, nurmikeilailu, roller derby, uppokiekko ja verkkopallo?

Jalkapallon MM-kilpailut järjestettiin Espanjassa vuonna 1982. Kuvissa Valenciassa pelatun ensimmäisen vaiheen ottelun 20.6.1982 pääsylippu. Lippuun on kirjoitettu, että kyseessä olisi ollut Espanja–Jugoslavia-ottelu.

Urheilun historiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua vuonna 1992 perustetun Suomen urheiluhistoriallisen seuran (SUHS) toimintaan. Seuran verkkosivujen mukaan seuran tarkoituksena on ”koota yhteen urheilu- ja liikuntahistorian harrastajia ja tutkijoita sekä edistää alan monipuolista tutkimusta, toimintaa ja keskustelua Suomessa”.

Urheiluaiheisissa pääsylipuissa yhdistyy hienosti keräilyharrastus (tässä tapauksessa pääsylippujen keräily) ja kiinnostus urheiluun. Oletpa sitten huippu-urheilija, kuntourheilija tai penkkiurheilija. Myös pääsylippujen taustat ovat mielenkiintoisia ja tutkimisen arvoisia, koska niissä on usein esimerkiksi kiehtovia mainoksia.

Aapo Kortteen ehdoton suosikkijoukkue on HPK. Kuvissa HPK:n play off -jääkiekko-ottelun pääsylippu. Lipun taustan mainoksen perusteella ottelu on pelattu keväällä 1991.

Lähteet:
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry: https://www.suhs.fi -sivusto (7.1.2023)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Luettelo urheilulajeista ja Urheilu (7.1.2023)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti