sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Tammikuun postimerkeissä kukkia, kevätunelmia ja kesän makua


Posti julkaisee keskiviikkona 17. tammikuuta kolme postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 11 erilaista postimerkkiä. ”Ystävänpäiväpostimerkeissä loistavat tänä vuonna kukat. Kevättervehdyksiin voi valita pirteän pastellin sävyiset postimerkit. Mansikkaa kuvaava raikas postimerkki tiivistää kesän maun yhteen kuvaan”, kuvailee Postin Design Manager Tommi Kantola, joka vastaa postimerkkien taiteilijavalinnoista ja taidetöiden ohjauksesta.


Kukkaloistoa ystävyyden eri sävyissä


Perinteisissä ystävänpäiväpostimerkeissä nähdään tällä kertaa Ilona Pietiläisen valokuvaamia kukkia. Pietiläinen on maalannut runsaisiin kukkakuviin kamerallaan ystävyyden eri sävyjä, jotka ulottuvat syvistä lämpimiin. ”Kukista voi tulla vain hyvälle tuulelle, oli ilo kuvata niin laaja kukkakirjo postimerkkeihin. Merkkien suunnitteluprosessi eri vaiheineen oli uusi mielenkiintoinen kokemus.”


Pietiläinen liputtaa itse ystävänpäivän puolesta. ”Ystävänpäivän takana on kaunis ja aito ajatus. Mielestäni ystävänpäivää voisi viettää vaikka vuoden jokaisena päivänä. Ihan arkipäivän tilanteissa kannattaa kertoa ja osoittaa ystävälle, että hän on tärkeä.”


Ilona Pietiläinen on julkaissut useita kuvakirjoja, valokuvannut lifestyle-lehdille ja toiminut pitkään mm. Karton korttitaiteilijana. ”Haluan kuvata elämää ympärilläni. On ihana tallentaa hetkiä, jotka jäävät elämään. Innostun herkästi hyppäämään kamerani kanssa uusiin seikkailuihin. Instagramissa julkaisen jokaiseen päivään kuvia, joiden tarinaan voi sukeltaa seinällä.”


Ystävyys kukkii -postimerkkiarkin kymmenessä merkissä on viisi erilaista kotimaan ikimerkkiä. Postimerkkien graafisesta suunnittelusta vastaa Paula Salviander.

Pastellin värisiä kevätunelmia


Jenni Tuominen on kuvittanut Postille keväiset postimerkit, jotka sopivat ympäri vuoden erilaisiin tervehdyksiin. Eläimiä, kukkia ja ihmisiä kuvaavat pastellin väriset postimerkit välittävät kevääseen liittyvää riemun tunnetta. Merkkien graafisesta suunnittelusta vastaa Studio Jenni & Jukka.


Kevätpostimerkkien suunnittelu oli Tuomiselle mieluinen toimeksianto. ”Piirsin useita kymmeniä mustavalkoisia ehdotuksia, joista viisi pääsi loppusuoralle. Tein kuvituksiin vielä muokkauksia ennen kuin aloin miettiä värimaailmaa, josta tuli juuri sopivan söpö tuomaan merkkeihin iloa ja positiivisuutta. Toivon, että postimerkeistä välittyy se onnen tunne, mitä koin niitä tehdessäni.”


Kevät merkitsee Jenni Tuomiselle uuden alkua, kun talvi väistyy ja luonto herää uuteen kukoistukseen. ”Odotan joka kevät pääseväni mökille katsomaan, mitä puutarhassa tapahtuu. Aina en edes muista, mitä olen syksyllä istuttanut ja odotan innolla mitä ihania yllätyksiä maasta nouseekaan. Erityisesti ensimmäiset narsissit ja tulppaanit ilahduttavat.”


Tuominen on suunnitellut Marimekolle painokuoseja vuodesta 2006 lähtien. Hän sai kuvitustaiteen valtionpalkinnon vuonna 2017. Tällä hetkellä Tuominen on innostunut erityisesti keramiikasta. Myös Aasian markkinoilla on kasvavaa kiinnostusta Jennin töitä kohtaan.

Kevätunelmia-postimerkkiarkin kymmenessä merkissä on viisi erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Mansikka on kesän maku


Tammikuussa julkaistaan myös mansikka-aiheinen postimerkki, jonka on suunnitellut Klaus Welp. Raikas ja pelkistetyn ajaton merkki tuo huulille tutun kesäisen maun.


Klaus Welp on tehnyt postimerkkien parissa mittavan uran. Hän on suunnitellut uusimman Kesän maku -merkin myötä Postille yhteensä 115 postimerkkiä vuodesta 2008 lähtien. ”Postimerkki on sinänsä hieno instituutio ja pieni taideteos. Postimerkit ovat vahvistaneet vuosien varrella Suomen positiivista identiteettiä; kulttuuria, ympäristöteemoja ja suvaitsevaisuuttakin”, Welp arvioi.

Klaus Welp on visuaalisen taiteen moniosaaja, jonka toimenkuva koostuu graafikon, kuvittajan, valokuvaajan ja ohjaajan töistä. Hänen kuvituksensa ovat tuttuja monista suomalaisista sanoma- ja aikakauslehdistä. Hän on osallistunut aktiivisesti myös useiden kansalaisjärjestöjen ja mm. Greenpeacen projekteihin. Welp tunnetaan myös vastamainostoiminnastaan vuosina 2005–2017.


Kesän maku -postimerkkiarkissa on kymmenen kotimaan ikimerkkiä.

Ensipäivätapahtuma Helsingin pääpostissa 17.1. kello 13-16


Järjestämme tammikuussa ilmestyvien postimerkkien ensipäivätapahtuman keskiviikkona 17.1. kello 13-16 Helsingin pääpostissa (Elielinaukio 2 F, 00100 Helsinki).

Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita sekä mahdollisuus saada lähetyksiin ensipäivänleimoja. Postimerkkitaiteilijat ovat paikalla signeeraamassa töitään kello 13-15. Tervetuloa!


Lähde ja teksti sekä kuvat:
Posti Groupin mediatiedote 12.1.2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti