lauantai 17. helmikuuta 2024

Unkarin pikajakelu- ja kirjattua postia (Munkács 17.6.1939)


Postimerkkeilijä Bloggaa -blogi esittelee blogin takana olevan Aapo Kortteen kokoelmaa Unkarin pikajakelu- ja kirjatusta postista, kohde kerrallaan ja satunnaisessa järjestyksessä. Kaikki kohteet ovat löydettävissä Unkarin pikajakelu- ja kirjattu posti -tunnisteella.

Pikajakeluposti tarkoittaa postilähetyksiä, jotka lähettäjä on halunnut lähettää vastaanottajalle postilähetyksen tavallista kulkuaikaa nopeammin eli pikana. Käytännössä pikalähetykset kuljetetaan muun postin mukana, mutta ne jaetaan määränpäässä nopeammin kuin muu posti. Pikajakelu merkitään lähetykselle selkeästi esimerkiksi pikajakelulipukkeella. Pikajakelusta suoritetaan postille erillinen lisämaksu tai tavalliseen lähetykseen verrattuna suurempi postimaksu.

Kirjattu posti tarkoittaa postilähetyksiä, jotka lähettäjä on halunnut kirjattavan eli merkittävän erilliseen rekisteriin. Rekisterin avulla seurataan lähetyksen kulkua. Kirjaaminen merkitään lähetykselle selkeästi esimerkiksi R-lipukkeella (R = recommandé ranskaksi ja registration englanniksi). Kirjaamisesta suoritetaan postille erillinen lisämaksu tai tavalliseen lähetykseen verrattuna suurempi postimaksu.


Kuvassa on kirjattu kirje Munkácsista Unkarista 17. kesäkuuta 1939 Suomeen Turkuun, jonne kirje on saapunut 22. kesäkuuta 1939. Munkácsin postileimassa on ensin vuosiluku, sitten kuukausi ja lopuksi päivä, kun taas Turun postileimassa on ensin päivä, sitten kuukausi ja lopuksi vuosiluku.

Munkácsin R-lipuke numero 705.

Kirjeen kirjaamisesta kertoo unkarilainen Munkácsin R-lipuke numero 705; lipukkeessa lukee lisäksi Ajánlott, joka ilmeisesti tarkoittaa kirjaamista unkarin kielellä. Kirjaamisesta kertoo myös kirjekuoren vasempaan alakulmaan kirjoituskoneella kirjoitetut sanat Ajanlott ja Eingeschrieben. Postimaksu 90 fillériä: kirje ulkomaille 20 grammaan saakka 1.1.1927–14.9.1941 40 fillériä + kirjaaminen ulkomaille 1.1.1927–30.6.1943 50 fillériä.

Tuloleimana on Turun kaksikielinen siltaleima.

Lähde:
Hungarian Philatelic Society of Great Britain: http://www.hpsgb.com -sivusto (25.6.2020)

Lisää luettavaa aiheesta (lähteen lisäksi):
Bélyegmúzeum – Stamp Museum (Unkarin postimerkkimuseo): www.belyegmuzeum.hu
Society for Hungarian Philately: https://hungarianphilately.org
Arbeitsgemeinschaft Ungarn im BDPh: https://arge-ungarn.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti