torstai 1. helmikuuta 2024

Postimerkki juhlistaa 170-vuotiasta merenkulkualan koulutusta


Maaliskuun 1. päivä 2024 Åland Post huomioi Ahvenanmaan merenkulkualan koulutusta, joka juhlii sekä 170- että 150-vuotisjuhlaa vuoden 2024 aikana. ”Ahvenanmaalla on koulutettu merenkävijöitä jo kauan ajassa taaksepäin, meri on meidän tiemme. Postimerkillä, jonka Rebecca Elfast on kuvittanut, haluamme tehdä kunniaa merelliselle osaamiselle”, sanoo Johanna Finne, Åland Postin postimerkkiosaston markkinoinnin suunnittelupäällikkö.


Merenkulkualan koulutuksen juuret ulottuvat 1800-luvulle. Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 170 vuotta siitä, kun ensimmäinen navigointikoulutus alkoi Godbyssä. Ahvenanmaan kansansivistyksen parissa työskennellyt Finströmin kirkkoherra Frans Petter von Knorring sai pitkän ja sitkeän taistelun jälkeen vuonna 1854 alulle navigointiopin kansakoulun opetusohjelmaan. Vasta 1874 ensimmäinen todellinen merikoulu aloitti toimintansa Maarianhaminassa. Siellä koulutettiin perämiehiä ja merikapteeneja. Koulu juhlii täten 150-vuotisjuhlaa vuonna 2024.

Näin ruotsalainen kuvittaja Rebecca Elfast kuvailee postimerkkijulkaisua: – Postimerkki esittää ankkuria. Sitä ympäröi köysi, joka muodostaa sydämen – se kehystää ylpeyden ja rakkauden merenkulkukoulutukseen ja mereen. Ensipäivänkuoressa köydellä on myös kantava rakenne, se aaltoilee navigointivälineiden ja merellisten elementtien kanssa. Köysi on hieno symboli koulutukselle; taidot karttuvat pikkuhiljaa, köydestä tulee vahva ja kestävä, kaikki osat punoutuvat yhteen yhdeksi kokonaisuudeksi. Postimerkkiarkin keskellä näkyy saaria, laivaväyliä ja elementtejä merikartoista, jotka ovat saaneet inspiraatiota vanhoista, yksinkertaistetuista rantalinjojen kuvista, kun maisema nähtiin mereltä eikä suoraan ylhäältä.


Merenkulkualan koulutus -julkaisun suunnittelusta on vastannut Johanna Finne. Postimerkkiä painetaan 40 000 kappaletta. Merkin maksuarvo on Inrikes (2,90 euroa) ja ensipäivänkuori (FDC) maksaa 3,90 euroa. Postimerkin koko on 30 x 40 mm ja arkissa on 2 x 12 merkkiä. Paperi on 110 g/m2. Merkin hammaste on 13 per 2 cm. Postimerkki painetaan Cartor Security Printers -painossa 4-värioffsetilla ja lisäksi merkissä on foliointi.

Köysi aaltoilee ensipäivänkuoressa. Kuva: Åland Post.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 23. tammikuuta 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti