perjantai 9. helmikuuta 2024

Keskusteluja digiarjesta museokeskus Vapriikissa


Postimuseon ja Sitran yhteinen hanke kutsuu museokävijöitä osallistumaan yhteiseen keskusteluun digitaalisesta arjesta ja tulevaisuudesta. Keskustelujen avulla lisätään yhteiskunnallista keskustelua digitaalisesta vallasta ja vahvistetaan uusia kansalaistaitoja. Hankkeessa kehitetään myös toimintamalli museoiden demokratiatyöhön ja etsitään ideoita uuteen näyttelyyn.

Postimuseon uudessa kohtaamispaikka Kuplassa järjestetään Erätauko-keskusteluja ja ”Ajankohtainen Kupla” -pop-up-keskusteluja kulloinkin puhututtavasta aiheesta. Erätauko-keskusteluissa pohditaan digitalisaation mukanaan tuomia asioita, kuten palvelujen sähköistymistä, tekoälyä ja sukupolvien välistä viestintää. Ensimmäisten keskustelujen teemoina ovat sähköistyvä asiointi esimerkiksi eri viranomaispalveluissa sekä yksityisyys ja sen merkitys digitaalisella ajalla.

Erätauko-keskusteluja järjestetään Postimuseon kohtaamispaikka Kuplassa museokeskus Vapriikissa Tampereella. Kuva: Wille Nyyssönen.

Museoille kehitettävässä toimintamallissa avataan museoiden mahdollisuuksia toimia kansanvallan ja kansalaiskeskustelujen areenoina digitaalisella aikakaudella. Erätauko-keskusteluista etsitään myös ideoita uuteen ydinnäyttelyyn, joka luodaan osana Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden uutta valtakunnallista vastuumuseotehtävää.

Erätauko on Sitrassa kehitetty rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun menetelmä, joka mahdollistaa matalan kynnyksen osallistumisen keskusteluun sekä kansalaisille että yhteisöille. Erätauko-keskusteluihin ilmoittaudutaan etukäteen ja ilmoittautuneille on vapaa pääsy. Ajankohtainen Kupla -keskusteluihin (23.2. alkaen) ei ilmoittauduta ja niihin on vapaa pääsy.

Seuraava Erätauko-keskustelu


Keskiviikkona 14.2. klo 17-19 keskustellaan aiheesta Onko yksityisyydellä enää merkitystä?.

Kohtaamispaikka Kupla


Kohtaamispaikka Kupla on Postimuseon 2. helmikuuta 2024 avautunut, uudenlainen museotila museokeskus Vapriikissa Tampereella. Kupla yhdistää kävijöiden kohtaamisen ja pienimuotoisen näyttelytoiminnan. Kuplan avulla museo vahvistaa keskustelukulttuuria, lisää osallisuutta ja kannustaa vuoropuheluun. Kuplan suunnittelussa on huomioitu erityisesti esteettömyys ja saavutettavuus, mikä lisää kaikkien mahdollisuutta osallistua.

Kohtaamispaikka Kuplan logo. Kuva: Postimuseosäätiö.

Keskusteluja digiarjesta museoissa -hanketta rahoittaa Sitra.

Postimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Postimuseosäätiön tiedote 5.2.2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti