tiistai 20. helmikuuta 2024

Tanskan rautatiemerkit: Aalborg Privatbaner ja sen merkit



Aalborgin kunta sijaitsee Pohjois-Tanskassa, tarkalleen ottaen Pohjois-Jyllannin alueella. Kunnan asukasluku on noin 217 000 ja sen keskustaajama on Aalborg, joka perustettiin vuonna 1035. Keskustaajaman väkiluku on noin 113 000.


Aalborg Privatbaner (APB) oli vuoteen 1969 saakka toiminut yhtiö, joka koostui kolmesta yksityisestä rautatieyhtiöstä. Nämä yksityiset rautatieyhtiöt olivat Aars-Nibe-Svendstrup Jernbane (ANSJ), Aalborg-Hadsund Jernbane (AHJ) ja Fjerritslev-Frederikshavn Jernbane (FFJ). ANSJ:n nimi oli vuodesta 1910 alkaen Aalborg-Hvalpsund Jernbane (AHB).


Edellä mainitut yksityiset rautatieyhtiöt perustivat vuosina 1897–1900 rautateitä Aalborgin ympärille. Niiden yhteinen yhtiö aloitti toimintansa 16. lokakuuta 1902, jolloin se toimi nimellä Nordjyllands Forenede Privatbaner. Aalborg Privatbaner siitä tuli vuonna 1913.


Tanskassa rautatiemerkkejä on ollut käytössä monella rautatiellä, myös APB:llä oli käytössä omia merkkejä. Mainittakoon, että yhteisen yhtiön lisäksi Aars-Nibe-Svendstrup Jernbane -rautatiellä ja Aalborg-Hadsund Jernbane -rautatiellä on ollut rautatiemerkkejä.


Aalborg Privatbanerin rautatiemerkkejä tunnetaan kymmeniä erilaisia – luettelonumeroiden perusteella ainakin 73 erilaista. Tämän kirjoituksen kuvituksena on seitsemän niistä.


Tanskassa rautatiemerkkeihin ja muihin vastaaviin merkkeihin keskittynyt yhdistys on Dansk Fragt- og Banemærkeklub. Sen kotisivut ovat osoitteessa www.fragtmaerker.dk. Kyseinen postimerkkikerho on julkaissut luettelon Katalog over Danmarks Jernbanefrimærker, joka on tiettävästi paras tietolähde myös Aalborg Privatbanerin osalta.

Rautatiemerkkien ystävien kannattaa erityisesti tutustua osoitteessa https://railwayphilatelicgroup.co.uk oleviin verkkosivuihin.


Lähteet:
Jernbanen.dk: https://www.jernbanen.dk -sivusto > Privatbaner > Aalborg Privatbaner (18.2.2024)
Paper Heritage: https://www.paperheritage.co.uk -sivusto > Rly Letter & Parcel Stamps > Denmark : Railway Stamps - List 3 (18.2.2024)
Wikipedia (https://da.wikipedia.org): artikkeli Aalborg Privatbaner (18.2.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Aalborg ja Aalborgin kunta (18.2.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti