lauantai 22. kesäkuuta 2024

Utsjoki-postikortteja: Asutusta Tenojoen varrella


Mistä innostus kerätä Utsjoki-kortteja? Osittain siitä, että minulla on paljon sukua Lapissa ja osittain siitä, että kyseessä on Suomen pohjoisin kunta, jonka postikortteja tuskin moni muu kerää. Kokoelma karttuu vähitellen ja vähitellen sitä esitellään myös Postimerkkeilijä Bloggaa -blogissa.

Ylemmässä mustavalkoisessa postikortissa on kuvattuna kirkkotupia Utsjoella Tenojoen varrella. Valokuvan on ottanut Ruti Resko. Postikortti on lähetetty Utsjoelta 18. kesäkuuta 1954 Savonlinnaan.

Kirkkotuvan toinen nimitys on kirkkoaitta. Sitä käytettiin tilapäiseen asumiseen sellaisissa paikoissa, joista kaukaa tulleet ihmiset eivät olisi ehtineet omiin koteihinsa saman päivän aikana. Nimi kirkkotupa tulee siitä, että usein oli kyse kirkossa kävijöistä – myös markkinat, käräjät ja verojen kerääminen olivat syinä tilapäiseen asumiseen. Utsjoella tupien omistajina olivat saamelaiset suvut ja tuvat olivat peräisin 1800-luvun alkupuolelta; niitä käytettiin aina 1930-luvulle saakka.


Alemmassa mustavalkoisessa postikortissa on kuvattuna asutusta Utsjoella Tenojoen varrella. Kortin on ilmeisesti kustantanut Ferrania ja valokuvan on ottanut Harju. Kulkemattoman kortin takana lukee myös numero 1598. Tenojoki on Suomen ja Norjan välinen rajajoki, ja mittaa sillä on 250 kilometriä.



Muutama fakta Utsjoesta


Suomen ja myös Euroopan unionin pohjoisimmassa kunnassa asuu noin 1150 ihmistä. Heistä suomenkielisiä on noin 54 prosenttia ja saamenkielisiä noin 42 prosenttia. Utsjoen nimi pohjoissaameksi on Ohcejohka.

Utsjoki on perustettu vuonna 1876 ja sen pinta-ala on 5370 neliökilometriä (vertailun vuoksi Helsingin pinta-ala ilman merialueita on noin 215 neliökilometriä). Kunnasta on matkaa Ivaloon yli 160 kilometriä, Rovaniemelle yli 450 kilometriä, Helsinkiin yli 1260 kilometriä ja Turkuun yli 1280 kilometriä.

Lähteet:
Utsjoen kunta: https://www.utsjoki.fi -sivusto > Kunta ja päätöksenteko > Tietoa Utsjoesta (21.6.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Helsinki ja Kirkkotupa (21.6.2024) sekä Teno (joki) ja Utsjoki (6.5.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti