torstai 6. kesäkuuta 2024

Filatelian termejä: Omakuvapostimerkki


Pohjoismaista Nordia 2006 -postimerkkinäyttelyä varten teetetty omakuvapostimerkki.

Omakuvapostimerkillä tarkoitetaan postimerkkiä, johon on mahdollista saada oma kuva-aiheensa. Tavallisesti omakuvapostimerkki on hinnaltaan kalliimpi kuin tavallinen, saman postimaksun sisältävä ns. normaali postimerkki. Omakuvamerkkejä tilaavat sekä yritykset että yksityishenkilöt.

Filatelisti-lehden omakuvapostimerkki. Filatelisti on Suomen Filatelistiliiton äänenkannattaja, joka ilmestyi aikoinaan Philatelia Fennica -nimellä.

Omakuvapostimerkkejä myyvät jo useat eri postihallinnot, esimerkiksi Suomen ja Ahvenanmaan postit. Painotekniikan nopea kehittyminen on mahdollistanut sen, että postimerkkejä voidaan painaa yhdestä kuva-aiheesta pienikin määrä. Myynnissä on ollut myös postimerkkiarkkeja, joissa arkin reunaan voi painattaa oman kuva-aiheensa – tällöin ei ole kuitenkaan kyse omakuvapostimerkistä, koska oma kuva-aihe painetaan arkin reunaan, ei itse postimerkkiin.

SNFL:n eli Suomen Nuorisofilatelistiliiton omakuvapostimerkki vuodelta 2004. Nuorisofilatelistiliitto perustettiin vuonna 1988.

2 kommenttia:

  1. Oletko saanut viestiä uudesta nuorisofilatelistikerhosta? Jos et, niin käy vilkaisemassa https://postimerkkikerho-nuoriso-osasto-hml.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole saanut viestiä. Kiitos kun kerroit! Saatan kirjoittaa uudesta yhdistyksestä tässä blogissa.

      Poista