sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Frej Liewendahlia ja ahvenanmaalaista urheiluhistoriaa kunnioitetaan postimerkillä – 100 vuotta Pariisin olympiadebyytistä


Heinäkuun 24. päivä Åland Post julkaisee postimerkin, jossa juhlitaan yhtä Ahvenanmaan suurimmista urheilutähdistä, juoksija Frej Liewendahlia. Julkaisu ajoittuu lähestulkoon samaan aikaan Pariisin kesäolympialaisten kanssa, tasan 100 vuotta Frejn olympiadebyytistä Pariisin olympialaisissa 1924. ”Ahvenanmaalla on suurta urheiluinnostusta. Tällä postimerkillä emme halua ainoastaan kunnioittaa olympiasaavutusta vaan myös nostaa esiin yhden jännittävän luvun urheiluhistoriasta”, sanoo Johanna Finne, Åland Postin postimerkkiosaston suunnitteluvastaava.


Frej Liewendahlia (1902–1966) pidetään usein Ahvenanmaan ensimmäisenä suurena urheilutähtenä. Hänen juoksu-uransa läpimurto tapahtui vuoden 1924 Pariisin kesäolympialaisten karsinnoissa Helsingissä, jossa hän sijoittui toiseksi 1500 metrillä Suomen suuren tähden Paavo Nurmen jälkeen ja sai täten lipun Suomen olympiajoukkueeseen. Sairastumisesta huolimatta hän onnistui sijoittumaan kahdeksanneksi olympialaisten 1500 metrin loppukilpailussa ja pääsemään 3000 metrin finaaliin, jonka hän joutui kuitenkin jättämään väliin sairastumisen takia. Kukaan toinen ahvenanmaalainen ei ole sen koommin tehnyt yhtä hyvää suoritusta olympialaisissa kuin Frej.


Kuvittaja Ezgi Johansson debytoi postimerkkitaiteilijana tällä julkaisulla. – Tiesin, että halusin postimerkin henkivän perinteistä maalauksen tunnetta. Koen, että se antaa postimerkille ainutlaatuisen ja orgaanisen luonteen. Suurin haasteeni oli aiheen visualisointi, koska Frejstä ei ollut paljon valokuvia. Sain käyttää mielikuvitustani toden teolla, jotta pystyin luomaan kuvan hänestä postimerkkiin. Vahvistaakseni yhteyttä olympialaisiin, keksin integroida olympiarenkaiden värit taustaan, Ezgi kertoo.

Postimerkkiä painetaan 40 000 kappaletta 4-värioffsetilla Cartor Security Printers -painossa. Suunnittelusta on vastannut Johanna Finne. Merkin maksuarvo on Inrikes (2,90 euroa) ja ensipäivänkuorella on hintaa 3,90 euroa. Postimerkin koko on 35 x 35 mm ja arkissa on 2 x 15 merkkiä. Paperi on 110 g/m2 hammasteen ollessa 13 per 2 cm.

Ensipäivänkuoressa näet Frejn täydessä vauhdissa. Hänen juoksukenkänsä löytyvät kuoren kääntöpuolelta ja ensipäivänleimasta. Kuva: Åland Post.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 23. toukokuuta 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti