perjantai 14. kesäkuuta 2024

Grönlannin toukokuun 2024 postimerkkijulkaisuissa EUROPA, SEPAC, arkipäivän sankareita, Thulen retkikunta ja Tanskan kuningas Frederik X



Grönlannin posti julkaisi toukokuussa 2024 viisi postimerkkijulkaisua. Grönlannin postimerkkeihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.stamps.gl.



Tämän vuoden EUROPA-postimerkkien aiheena on vedenalainen kasvillisuus ja eläimistö. Grönlannin merkit julkaistiin 24. toukokuuta. Toisessa merkissä on kuvattuna punalevä (Fimbrifolium dichotomum), jota tavataan yleensä meressä 30-40 metrin syvyydessä. Toisessa merkissä on puolestaan kuvattuna pohjankatkarapu (Pandalus borealis), joka kasvaa jopa 20 senttimetriä pitkäksi. Miki Jacobsenin suunnittelemaan julkaisuun kuuluu myös postimerkkivihko.


SEPAC-postimerkki ilmestyi 24. toukokuuta. Tänä vuonna SEPAC-merkkien aiheena on huippunähtävyydet. Merkissä olevan valokuvan on ottanut Mads Pihl. Kuvassa on Ilulissat, joka on kuuluisa jäävuono Grönlannissa. Siitä tuli Unescon maailmanperintökohde 20 vuotta sitten.


Arkipäivän sankareille omistettiin kaksi merkkiä, kun 24. toukokuuta Nanna Knudsen ja Rebekka Olsvig saivat omat postimerkit. Nanna Knudsen valmistui opettajaksi 24-vuotiaana. Opettajana hän teki vuosia työtä monikulttuurisen ymmärryksen eteen. Knudsen asui 40 vuoden ajan Grönlannin toiseksi suurimmassa kaupungissa Sisimiutissa; viimeiset vuodet hän on asunut Tanskassa, jossa hän on jatkanut tärkeää työtään eläkkeelle jäätyään.


Rebekka Olsvig on vuonna 1945 syntynyt vapaaehtoinen, joka on saanut muun muassa Grönlannin Pelastakaa Lapset -järjestön vapaaehtoistyön palkinnon. Hän opettaa sulkapalloa vähäosaisten perheiden lapsille; Olsvig mahdollistaa heille myös hiihtoharjoittelun. Merkit on suunnitellut Lisbeth Karline.


Thulen viidennellä retkikunnalla tarkoitetaan yhtä merkittävintä ja laajinta Tanskan ja Grönlannin tutkimusmatkaa. Matka alkoi Grönlannista jatkuen arktisen Kanadan ja Alaskan pohjoisrannikon kautta Beringinsalmelle ja Siperiaan saakka. Tutkimusmatka alkoi kesällä 1921 ja se päättyi vuonna 1924. Thulen viides retkikunta sai oman postimerkin 24. toukokuuta. Merkki on Martin Mörckin käsialaa.


Sunnuntaina 26. toukokuuta julkaistiin pienoisarkki Tanskan kuningas Frederik X:n kunniaksi – hän täytti sinä päivänä 56 vuotta. Tanska ja Färsaaret julkaisivat omat pienoisarkkinsa. Tanskan kuningatar, hallittuaan maata 52 vuotta, luovutti kruununsa vanhimmalle pojalleen 14. tammikuuta 2024. Pienoisarkki juhlistaa tätä tapahtumaa. Postimerkin kuva pohjautuu Steen Evaldin ottamaan valokuvaan ja merkin suunnittelusta on vastannut Ella Clausen.

Lähde:
Tusass Greenland Filatelia: Greenland Collector -lehti 2/2024

Kuvituksena olevat postimerkit:
Tusass Greenland Filatelia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti