sunnuntai 11. elokuuta 2024

Mare Balticum järjestettiin melkein 20 vuoden tauon jälkeen


Virossa järjestettiin Mare Balticum 2024 -postimerkkinäyttely 26.-28. heinäkuuta. Tapahtumapaikkana oli Viron kansallismuseo Tartossa. Näyttelyn verkkosivut ovat osoitteessa https://marebalticum.ee.

Edellisen kerran Mare Balticum järjestettiin Maarianhaminassa Ahvenanmaalla vuonna 2005. Myös vuonna 1995 näyttely pidettiin Maarianhaminassa. Mare Balticum oli Ruotsissa vuonna 1997 ja edellisen kerran Virossa vuonna 1993.

Varhaisposti oli näyttelyssä hyvin esillä, koska sekä Atte Moilasen kokoelma Suomen varhaispostista postihistorian luokassa että hänen ja muiden kirjoittajien kirjoittama kirja Suomen varhaispostista palkittiin suurella kultamitalilla. Postihistorian luokassa oli esillä myös muiden maiden varhaispostia. Kuvassa on Helsingistä 16.9.1848 lähetetty kirje Kölniin Saksaan; Suomen ensimmäiset postimerkit ilmestyivät vuonna 1856. Kuvan kohde ei ole Mare Balticum 2024 -näyttelyn kokoelmista.

Perinteisen filatelian luokassa kaksi suurta kultaa ja seitsemän kultaa


Jussi Murtosaaren kokoelma Suomen mallista 1875 palkittiin suurella kultamitalilla, samoin kuin norjalaisen Eivind Lundin kokoelma Ecuadorin ensimmäisestä hammastetusta julkaisusta 1873–1881.

Kultamitalikokoelmissa esiteltiin Viron, Ruotsin, Suomen, Barbadoksen ja Perun postimerkkien lisäksi brittiläisiä ja irlantilaisia lennätinmerkkejä. Monia muitakin mielenkiintoisia kokoelmia oli, kuten latvialaisen Gatis Poišsin setelipaperille painetut Latvian postimerkit.

Postihistorian luokassa neljä suurta kultaa ja kuusi kultaa


Suureen kultaan ylsivät Atte Moilanen, Ari Muhonen, ruotsalainen Richard Bodin ja brittiläinen Chris King. Heidän kokoelmansa käsittelivät Suomen varhaispostia, Suomen vuotta 1918, Ruotsin sotia ja Ruotsin joukkojen palvelemista ulkomailla 1543–1905 sekä Tanskaa ja Napoleonin sotia 1801–1818.

Kultamitalikokoelmien aiheina olivat Espoon postihistoria vuoteen 1918, RSFSR:n aikainen muutos koskien kultaruplaa (RSFSR = Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta), Corkin postihistoria 1696–1850, Saksan miehitys Kanaalisaarilla, Italian sosiaalisen tasavallan postihistoria sekä Koreassa sijainneiden Japanin postitoimistojen pyöreät päivämääräleimat 1876–1945.

Muissa näyttelyluokissa yksi suuri kulta ja 12 kultaa


Atte Moilasen toinen suuri kulta saavutettiin hänen ja muiden kirjoittajien kirjoittamalla Suomen varhaispostia käsittelevällä kirjalla, josta on kerrottu tässä blogissa tämän vuoden huhtikuussa. Kirjallisuusluokassa jaettiin viisi kultamitalia.

Kuvan belgialaisessa Publibel-ehiöpostikortissa yhdistyvät ehiöfilatelia ja aihefilatelia. Näyttelyn ehiöluokassa oli viisi kokoelmaa. Nuorisofilatelian luokassa saksalaisen Felix Janzerin kokoelman, joka palkittiin hopeamitalilla, aiheena oli autot. Kuvan kohde ei ole Mare Balticum 2024 -näyttelyn kokoelmista.

Ehiöluokan viidestä kokoelmasta neljä palkittiin kultamitalilla. Ne käsittelivät Suomen ehiökuorien mallia 1885 sekä Tanskan, Ison-Britannian ja Egyptin ehiöitä.

Postikorttiluokassa kultaan ylsivät seuraavat kokoelmat: Janne Nikkasen historiallinen vanha Tallinna postikorteissa ja historiallinen Helsinki (kaksi eri kokoelmaa) sekä virolaisen Indrek Ilometsin Tarton yliopiston akateemiset veljelliset järjestöt postikorteissa vuoteen 1940.

Lentopostiluokassa oli neljä kokoelmaa, aihefilatelian luokassa kaksi kokoelmaa, avoimen filatelian luokassa seitsemän kokoelmaa ja modernin filatelian luokassa oli yksi kokoelma. Yhden kehyksen kokoelmia oli 23; niistä peräti 16 Yhdysvalloista.

Nuorisofilatelian luokkaan osallistui ilahduttavasti 14 kokoelmaa, joista tosin yksikään ei ollut Suomesta, vaan yksi Ruotsista, viisi Puolasta ja kahdeksan Saksasta. Aihefilatelia on selvästi suosittua nuorten keskuudessa, koska aiheiden kirjo oli laaja – esimerkiksi eläimet, koripallo, keskiaikaiset ritarit ja rautatieliikenne pääsivät esille.

Lähteet:
Mare Balticum 2024: https://marebalticum.ee -sivusto ja Mare Balticum 2024 -palkintoluettelo (Palmarès, 27 July, 2024) (2.3.2024 ja 10.8.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkeli Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta (10.8.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti