sunnuntai 25. elokuuta 2024

Unkarin pikajakelu- ja kirjattua postia (Miskolc 7.3.1929)


Postimerkkeilijä Bloggaa -blogi esittelee blogin takana olevan Aapo Kortteen kokoelmaa Unkarin pikajakelu- ja kirjatusta postista, kohde kerrallaan ja satunnaisessa järjestyksessä. Kaikki kohteet ovat löydettävissä Unkarin pikajakelu- ja kirjattu posti -tunnisteella.

Pikajakeluposti tarkoittaa postilähetyksiä, jotka lähettäjä on halunnut lähettää vastaanottajalle postilähetyksen tavallista kulkuaikaa nopeammin eli pikana. Käytännössä pikalähetykset kuljetetaan muun postin mukana, mutta ne jaetaan määränpäässä nopeammin kuin muu posti. Pikajakelu merkitään lähetykselle selkeästi esimerkiksi pikajakelulipukkeella. Pikajakelusta suoritetaan postille erillinen lisämaksu tai tavalliseen lähetykseen verrattuna suurempi postimaksu.

Kirjattu posti tarkoittaa postilähetyksiä, jotka lähettäjä on halunnut kirjattavan eli merkittävän erilliseen rekisteriin. Rekisterin avulla seurataan lähetyksen kulkua. Kirjaaminen merkitään lähetykselle selkeästi esimerkiksi R-lipukkeella (R = recommandé ranskaksi ja registration englanniksi). Kirjaamisesta suoritetaan postille erillinen lisämaksu tai tavalliseen lähetykseen verrattuna suurempi postimaksu.


Kuvassa on kirje pikajakelupostissa Miskolcista Unkarista 7. maaliskuuta 1929 Unkariin Budapestiin. Kirjeen lähettämisestä pikajakelupostissa kertoo unkarilainen pikajakelulipuke ja sen yläpuolelle kirjoituskoneella kirjoitettu sana EXPRESS!

Unkarilainen pikajakelulipuke.

Miskolcin kaupunki sijaitsee Koillis-Unkarissa ja on Unkarin kolmanneksi suurin kaupunki asukasluvulla mitattuna. Bükk-vuoriston itälaidalla sijaitsevassa Borsod-Abaúj-Zemplénin läänin pääkaupungissa asuu noin 170 000 ihmistä. Budapest on puolestaan Unkarin pääkaupunki, jonka väkiluku on noin 1,7 miljoonaa. Tonava-joki jakaa kaupungin Budaan lännessä ja Pestiin idässä.

Joskus vanhoissa kirjeissä postimerkit kiinnitettiin kirjekuoren taustapuolelle.

Postimaksu oli 66 fillériä. Kotimaan kirje (pois lukien paikallisposti) 20 grammaan saakka maksoi 16 fillériä ajalla 1.4.1926–14.11.1930. Näin ollen kotimaan pikajakelun on täytynyt maksaa 50 fillériä, mutta tietoa ei löydy lähteenä käytetyltä Ison-Britannian unkarilaisen filatelian yhdistyksen verkkosivustolta.

Lähteet:
Hungarian Philatelic Society of Great Britain: https://hpsgb.com -sivusto > Postal Rates > Letters > Inland Letters > 1926 to 1945 (24.8.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Budapest ja Miskolc (24.8.2024)

Lisää luettavaa aiheesta (lähteiden lisäksi):
Bélyegmúzeum – Stamp Museum (Unkarin postimerkkimuseo): www.belyegmuzeum.hu
Society for Hungarian Philately: https://hungarianphilately.org
Arbeitsgemeinschaft Ungarn im BDPh: https://arge-ungarn.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti