lauantai 3. elokuuta 2024

Palaulainen pienoisarkki Unescon maailmanperintökohteista – Chelbachebsaarten eteläinen laguuni



Palaussa on julkaistu myös pienoisarkki ainoasta palaulaisesta kohteesta Unescon maailmanperintöluettelossa. Kyseessä on Chelbachebsaarten eteläinen laguuni. Aasiassa ja Oseaniassa Unescon maailmanperintökohteita on melkein 300, joista kulttuurikohteita on yli 200 ja luontokohteita yli 70.


Maailmanperintökohteella tarkoitetaan kohdetta, jota Unesco haluaa suojella ja jonka järjestö haluaa säilyttää. Tavoitteena on maailman ainutlaatuisen kulttuuri- ja luonnonperinnön vaaliminen. Kohteet sisällytetään maailmanperintöluetteloon, jossa niitä on tällä hetkellä noin 1200. Vuonna 1978 luetteloon hyväksyttiin ensimmäiset 12 kohdetta.

Unesco on lyhenne sanoista United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Suomennettuna se on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö. Vuonna 1945 perustettuun järjestöön kuuluu 194 jäsenmaata.

Chelbachebsaaret tunnetaan englanniksi myös nimellä Rock Islands. Kyse on noin 250-300 saaresta Kororin ja Peleliun välillä Palaussa. Pinta-alaa niillä on yhteensä 42 neliökilometriä. Chelbachebsaarista merkittävimpiä ovat muun muassa Bablomekang, Ngeanges, Ngeruktabel, Oilouch, Ongael ja Ulong. BirdLife Internationalin mukaan tämä harvaan asuttu saarialue on tärkeä lintualue.

Unescon verkkosivujen mukaan saaria on kuitenkin 445; ne ovat vulkaanista alkuperää olevia kalkkikivisaaria. Merialueen koko on 100 200 hehtaaria (yksi hehtaari on 0,01 neliökilometriä). Maailmanperintöluetteloon Chelbachebsaarten eteläinen laguuni hyväksyttiin vuonna 2012.

Lähteet:
UNESCO World Heritage Centre: https://whc.unesco.org -sivusto > The List > World Heritage List > Rock Islands Southern Lagoon (30.7.2024)
Wikipedia (https://en.wikipedia.org): artikkeli Rock Islands (30.7.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkeli Hehtaari (30.7.2024), ja artikkelit Luettelo maailmanperintöluettelon kohteista Aasiassa ja Oseaniassa, Maailmanperintöluettelo sekä Unesco (4.7.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti