perjantai 26. heinäkuuta 2024

Utsjoki-postikortteja: Tenojoki sekä lappalainen kissan kanssa ja Hyvästijättö


Mistä innostus kerätä Utsjoki-kortteja? Osittain siitä, että minulla on paljon sukua Lapissa ja osittain siitä, että kyseessä on Suomen pohjoisin kunta, jonka postikortteja tuskin moni muu kerää. Kokoelma karttuu vähitellen ja vähitellen sitä esitellään myös Postimerkkeilijä Bloggaa -blogissa.

Ylemmässä värillisessä postikortissa on kuvattuna Tenojoki. Kortin on kustantanut Tuko ja se on painettu Suomessa. Kulkemattoman kortin takana lukee myös numero 86/09. Tenojoki on Suomen ja Norjan välinen rajajoki, ja mittaa sillä on 250 kilometriä.


Alemmassa värillisessä postikortissa on kuvattuna Tenojoen lisäksi lappalainen pitämässä kissaa sylissään ja sankarihautojen muistomerkki Hyvästijättö. Kortin on kustantanut PR kortti ja valokuvat on ottanut Nilo Andretta. Kortti on painettu Italiassa. Kulkemattoman postikortin takana lukee myös numero 183308-4.

Hyvästijättö-muistomerkki on Ensio Seppäsen käsialaa ja se paljastettiin vuonna 1971. Muistomerkki sijaitsee Utsjoen sankarihautausmaalla Utsjoen kirkon lähellä.




Muutama fakta Utsjoesta


Suomen ja myös Euroopan unionin pohjoisimmassa kunnassa asuu noin 1150 ihmistä. Heistä suomenkielisiä on noin 54 prosenttia ja saamenkielisiä noin 42 prosenttia. Utsjoen nimi pohjoissaameksi on Ohcejohka.

Kunnan alueelta tunnetaan kivikautisia asuinpaikkoja. Asutusta on ollut tuhansien vuosien ajan Tenojoen ja sen sivujokien rannoilla. Utsjoen ainoat asukkaat olivat pitkän aikaa saamelaisia. Kyläkeskuksissa Utsjoen kirkonkylässä, Karigasniemessä/Outakoskella ja Nuorgamissa palvellaankin sekä saameksi että suomeksi.

Lähteet:
Utsjoen kunta: https://www.utsjoki.fi -sivusto > Kunta ja päätöksenteko > Tietoa Utsjoesta (27.6.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Luettelo Utsjoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä (27.6.2024) sekä Teno (joki) ja Utsjoki (6.5.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti