maanantai 22. heinäkuuta 2024

Liechtensteinin kahdessa vuoden 2018 maksimikortissa vanha puusilta sekä jalankulku- ja pyöräilysilta


Vuonna 2018 EUROPA-postimerkkien teemana oli sillat ja myös Liechtenstein julkaisi aiheesta kaksi merkkiä; kummastakin merkistä ilmestyi virallinen maksimikortti.


Maksimikortissa, jonka kuvan on ottanut Roland Rick Schaanista, on kuvattuna Reinin ylittävä vanha puusilta. Vuonna 1901 valmistunutta siltaa käytetään nykyään jalankulkuun ja pyöräilyyn, koska vuonna 1975 moottoroitu liikenne siirtyi noin 200 metrin päähän rakennetulle uudelle sillalle. Kyseessä on viimeinen jäljellä oleva Alppien Reinin ylittävä puusilta.

Pituutta sillalla on 135 metriä ja se yhdistää Sveitsin Sevelenin kunnan ja Liechtensteinin pääkaupungin Vaduzin. Sen edeltäjä rakennettiin vuosina 1870–1871, mutta noin 30 vuotta myöhemmin uusi silta nähtiin tarpeelliseksi.

Vanha puusilta on tyypiltään ristikkosilta; ristikkosilloissa käytettiin aluksi kantavana rakenteena puista ristikkoa. Uudemmissa silloissa ristikkorakenteet ovat yleensä teräsprofiileista niitattuja tai hitsattuja. Pitkissä silloissa ristikoita on monta. Reinin ylittävässä sillassa on käytetty ns. Howe-palkkeja, joissa kiristysosat ovat rautaa ja puristusosat ovat puuta. Palkit ovat saaneet nimensä amerikkalaiselta insinööriltä William Howelta (1803–1852), joka erikoistui siltojen rakentamiseen.


Maksimikortissa, jonka kuvan on ottanut Stefan Erne Triesenistä, on kuvattuna Sveitsin Trübbachin kylän ja Liechtensteinin Balzersin kunnan yhdistävä teräsbetoninen jalankulku- ja pyöräilysilta. Myös se ylittää Reinin. Silta valmistui vuonna 1975.

Tyypiltään se on palkkisilta, jossa varsinainen pintarakenne on pituussuuntaisten palkkien päällä ja joka yleistyi siltatyyppinä 1960-luvulta alkaen. Palkit voivat olla puuta, teräsbetonia tai terästä. Pitkissä silloissa käytetään kotelopalkkeja, kun taas lyhyissä silloissa palkit voivat olla umpinaisia. Palkkien kannatteluun käytetään päätymuureja, joiden lisäksi hyödynnetään tarvittaessa pilareita tai silta-arkkuja.

Lähteet:
100 Jahre Zollvertrag Schweiz–Liechtenstein (Offizielle Jubiläums-Website des Fürstentums Liechtenstein): https://www.zollvertrag.li -sivusto > Geschichte & Meilensteine > 10 Brücken (20.7.2024)
Wikipedia (https://de.wikipedia.org): artikkelit Alte Rheinbrücke Vaduz–Sevelen, Balzers, Trübbach ja William Howe (Ingenieur) (20.7.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Palkkisilta ja Silta (20.7.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti