perjantai 12. heinäkuuta 2024

Puente Romano de Mérida -silta Espanjan vuoden 2013 pienoisarkissa


Espanjalaisessa pienoisarkissa vuodelta 2013 on kuvattuna Puente Romano de Mérida, joka on roomalainen silta (holvisilta) Méridassa Lounais-Espanjassa. Se ylittää Guadiana-joen.

Kyseessä on etäisyydellä mitattuna maailman pisin silta, joka on säilynyt muinaisista ajoista. Tällä hetkellä sillä on pituutta 721 metriä ja jännevälejä on 60, kun aikoinaan sillan pituus on ollut 755 metriä ja jännevälejä on ollut 62. Puente Romano de Mérida -silta on nykyään jalankulkijoiden käytössä, koska tieliikenne sillalla lopetettiin vuonna 1991.


Puente Romano de Méridan arvioidaan valmistuneen Rooman keisari Trajanuksen hallituskaudella (98-117 jälkeen Kristuksen). Se on osa Méridan arkeologista aluetta, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Holvisilta on yksi siltatyypeistä. Sille ominaista on, että kantavan osan muodostaa pystytasossa kaareva ja puristettu levymäinen rakenne. Peräkkäisiä holveja voi olla yksi tai useampi. Aluksi holvisillat rakennettiin kivestä – myöhemmin materiaaleina ovat olleet rauta, rautabetoni, teräs ja teräsbetoni.

Lähteet:
Wikipedia (https://en.wikipedia.org): artikkeli Puente Romano, Mérida (11.7.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Holvisilta (12.4.2024) sekä Luettelo maailmanperintöluettelon kohteista Euroopassa ja Trajanus (11.7.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti