torstai 4. heinäkuuta 2024

Palaulainen pienoisarkki Unescon maailmanperintökohteista – Isosta Valliriutasta Komodon kansallispuistoon


Palaulainen pienoisarkki esittelee Unescon maailmanperintökohteita. Maailmanperintökohteella tarkoitetaan kohdetta, jota Unesco haluaa suojella ja jonka järjestö haluaa säilyttää. Tavoitteena on maailman ainutlaatuisen kulttuuri- ja luonnonperinnön vaaliminen. Kohteet sisällytetään maailmanperintöluetteloon, jossa niitä on tällä hetkellä noin 1200. Vuonna 1978 luetteloon hyväksyttiin ensimmäiset 12 kohdetta.

Unesco on lyhenne sanoista United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Suomennettuna se on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö. Vuonna 1945 perustettuun järjestöön kuuluu 194 jäsenmaata.

Aasiassa ja Oseaniassa Unescon maailmanperintökohteita on melkein 300, joista kulttuurikohteita on yli 200 ja luontokohteita yli 70. Palaulaisella pienoisarkilla niistä ovat Iso Valliriutta Australiassa, Prambananin temppelialue Indonesiassa, Filippiinien Kordillieerien riisipenkereet, Kinabalun kansallispuisto Malesiassa sekä Komodon kansallispuisto Indonesiassa. Palausta luetteloon kuuluu yksi kohde: Chelbachebsaarten eteläinen laguuni.


Iso Valliriutta on maailman suurin koralliriutta, joka sijaitsee Korallimeressä Queenslandin rannikolla Koillis-Australiassa. Maailmanperintöluetteloon se hyväksyttiin vuonna 1981. 300 korallisaaresta ja 3000 koralliriutasta muodostuva Iso Valliriutta on noin 2300 kilometriä pitkä.

Prambananin temppelialue, joka otettiin mukaan maailmanperintöluetteloon vuonna 1991, on suurin hindulainen temppelialue Indonesiassa. Temppeleitä on yhteensä yli 200 ja korkeimmalla niistä on korkeutta peräti 47 metriä. 800-luvulla rakennettu temppelialue hylättiin melko pian rakentamisen jälkeen – temppelit löydettiin vuonna 1733.

Filippiinien Kordillieerien riisipenkereet hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1995. Riisipenkereet ovat noin 2000 vuoden takaa. Kyseessä on vuoren rinteeseen rakennettu vaakasuorien tasanteiden ketju. Penkereet sijaitsevat noin 1500 metrin korkeudessa Filippiinien Ifugaon provinssissa.

Kinabalun kansallispuisto sijaitsee Malesiassa Borneon saaren pohjoisosassa. Kyseisellä luonnonsuojelualueella on yli 4500 kasvilajia. Malesian korkein vuori Kinabalu on kansallispuiston alueella – vuorella on korkeutta 4095 metriä. Puistosta tuli osa maailmanperintöluetteloa vuonna 2000.

Komodon kansallispuisto tunnetaan erityisesti suuresta komodonvaraanikannastaan; alueella elää yli 5700 komodonvaraania. Vuonna 1980 perustettu kansallispuisto sijaitsee Indonesiassa Pienillä Sundasaarilla. Maailmanperintöluetteloon se hyväksyttiin vuonna 1991.

Lähteet:
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Banauen riisipenkereet, Iso Valliriutta, Kinabalun kansallispuisto, Luettelo maailmanperintöluettelon kohteista Aasiassa ja Oseaniassa, Maailmanperintöluettelo, Prambanan, Unesco sekä Unescon maailmanperintökohteet Malesiassa (4.7.2024)
Yle Uutisten artikkeliarkisto: https://yle.fi -sivusto > Uhanalaisten kohteiden luettelo kasvoi parilla kohteella (4.7.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti