keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Luodolla: kunnianosoitus Ahvenanmaan villille saaristoluonnolle


Syyskuun 9. päivä Åland Post julkaisee uuden postimerkin, jossa taiteilijalle on annettu taiteellinen vapaus luoda oma Ahvenanmaan aihe. ”Tänä vuonna olemme ylpeitä voidessamme esitellä järjestyksessään toisen julkaisun postimerkkisarjassa ”Open Edition”. Kuvataiteilija Carolina Sundelinin postimerkkitaideteos Luodolla vangitsee ahvenanmaalaisen saariston villin vehreyden ja tarjoaa katsojalle väriloistoa ja kesäisen kukkaelämyksen”, sanoo Johanna Finne, Åland Post Postimerkkien suunnitteluvastaava.


Julkaisu Luodolla on Carolina Sundelinin kunnianosoitus ahvenanmaalaiselle saaristolle ja luonnolle. – Halusin luoda harmonisen sommitelman, jossa värit ja muodot heijastavat sitä kaunista luontoa, jonka keskellä elämme täällä Ahvenanmaalla. Tätä julkaisua varten inspiroiduin kesästä ja siitä, mitä koen, kun vaeltelen jossakin luodolla ja katselen kukkia ja kasveja. Valitsin lähtökohdaksi ruoholaukan, jota minä pidän Pohjolan laventelina. Ruoholaukka kasvaa kaikkialla Ahvenanmaalla villinä ja se on kaunis kaikissa eri muodoissaan, nupusta kukkaan, jopa sen jälkeen, kun se on kuihtunut loppukesästä, Carolina kertoo.


Carolina Sundelin, joka on varttunut Ranskassa ja saanut taidekoulutuksen Alankomaissa, on asunut Ahvenanmaalla vuodesta 2002 alkaen. Häntä kiehtoo saarimaakunnan luonto, valo ja värit. Hänen taiteilijantyötään leimaa rakkaus pohjoismaiseen luontoon. Kasvit ja kukat ovat toistuvia aiheita hänen töissään.

Postimerkkiä painetaan 40 000 kappaletta 4-värioffsetilla Cartor Security Printers -painossa. Merkin suunnittelusta on vastannut Johanna Finne. Postimerkin maksuarvo on kahdeksan euroa ja ensipäivänkuori maksaa yhdeksän euroa. Paperi on 110 g/m2 ja hammaste on 13 per 2 cm. Arkissa on 2 x 15 merkkiä.


Åland Postin ”Open Edition” -sarja käynnistyi 2023. Sarja alkoi suomalalaisen taidevalokuvaaja Christoffer Relanderin julkaisulla. Hänen postimerkkinsä "Purkitettu kaarnalaiva" oli taiteellinen kunnianosoitus lapsuusmuistoille Ahvenanmaalta.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 19. kesäkuuta 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti