keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Postimerkki nostaa esiin meriajokkaan, Itämeren avainlajin


Toukokuun 8. päivä 2024 Åland Post tuo esille meriajokkaan postimerkkisarjassa EUROPA, jonka teemana on vedenalainen kasvisto ja eläimistö. ”Ahvenanmaan vedenalainen luonto tarjoaa sekä ainutlaatuisia että hyvin säilyneitä elinympäristöjä. Yhteistyössä postimerkkitaiteilija Katja Syrjän kanssa olemme päättäneet nostaa esiin jännittävän meriajokkaan, jolla on tärkeä rooli Itämeren ekosysteemille ja ilmastolle”, sanoo Johanna Finne, markkinoinnin suunnittelupäällikkö Åland Postin postimerkkiosastolta.


Meriajokas (Zostera marina) on vedenalainen putkilokasvi, joka on ainut laatuaan Itämeressä. Se tarvitsee kasvaakseen suolaa ja viihtyy parhaiten pehmeillä hiekkapohjilla, jossa se muodostaa tiheitä merenalaisia niittyjä. Meriajokas lisääntyy enimmäkseen suvuttomasti, kaikki kasvit ovat siis toistensa geneettisiä kopioita. Suomen vanhimman meriajokasniittykloonin uskotaan olevan Eckerön rannikolla Ahvenanmaalla. Sen on arvioitu olevan yli 1000 vuotta vanha.

Maksimikortti on valokuva meriajokasniitystä Eckerössä Ahvenanmaalla. Kuva: Åland Post.

Meriajokas muodostaa yhden maailman kaikkein arvokkaimmista ekosysteemeistä. Se edesauttaa lajien monimuotoisuutta, koska tuhannet pienet kalat ja äyriäiset sekä miljoonat selkärangattomat eläimet löytävät ravintoa ja suojaa meriajokasniityistä. Se sitoo myös sedimenttiä ja varastoi hiiltä ja ravinteita lehtiinsä. Tutkijoiden mukaan yksi hehtaari meriajokasta sitoo 35 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin yksi hehtaari sademetsää. Meriajokas on kuitenkin vähentynyt jyrkästi. Syinä ovat samea vesi, ylikalastus ja rihmalevän yleistyminen, ne saavat aikaan sen, että auringonvalo ei pääse tarpeeksi syvälle ja kasvu tukahtuu.

Postimerkkitaiteilija Katja Syrjälle meriajokas oli tuttu jo ennestään sekä aiheena että materiaalina. Hän loi postimerkkityönsä litografialla. Julkaisua varten hän piirsi ja etsasi kuparilevyille myös lähes 15 eri lajia, kuten simpukoita, kotiloita ja katkarapuja, jotka hän ompeli postimerkin alkuperäistyöhön. – Tutustuin meriajokkaaseen vuoden 2015 paikkeilla meribiologi Christoffer Boströmin luennolla ja ihastuin täysin tähän Itämerelle tärkeään kasviin. On hienoa saada näyttää ja levittää tietoa meriajokkaasta postimerkin avulla, sanoo Katja.


Organisaatio PostEuropin jäsenmaat julkaisevat vuosittain EUROPA-postimerkkejä, joilla on yhteinen teema ja ne on varustettu erityisellä EUROPA-logolla.

Julkaisun suunnittelusta ovat vastanneet Johanna Finne ja Rebecka Lundén. Postimerkkiä painetaan 40 000 kappaletta Cartor Security Printers -painossa 4-värioffsetilla; lisäksi merkissä on foliointi. Maksuarvo on Europa (3,20 euroa) ja ensipäivänkuoren (FDC) hinta on 4,20 euroa. Postimerkin koko on 35 x 35 mm ja arkissa on 2 x 15 merkkiä. Paperi on 110 g/m2. Merkin hammaste on 13 per 2 cm.

Ensipäivänkuori muistuttaa meriajokkaasta tehtyä paperia, jota taiteilija Katja Syrjä valmistaa käsin. Kuva: Åland Post.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 14. maaliskuuta 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti