keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Grönlannin helmikuun 2024 postimerkkijulkaisuissa koulusäästökupongit ja tatuointitaidetta


Grönlannin posti julkaisi helmikuussa 2024 kaksi postimerkkijulkaisua. Grönlannin postimerkkeihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.stamps.gl.

Koulusäästökuponkeja esittelevän sarjan viimeinen osa julkaistiin 29. helmikuuta kahtena postimerkkinä. Koulusäästökupongit tulivat Grönlannissa käyttöön vuonna 1957. Kuponkien tarkoitus oli rohkaista koululaisia säästämään. Tanskassa lapset säästivät niiden avulla vuodesta 1886 noin vuoteen 1930 yli seitsemän miljoonaa Tanskan kruunua.

Kaikki koulusäästökuponkien sarjan merkit pohjautuvat Alex Secherin alkuperäisiin kuvituksiin. Merkkien suunnittelusta on vastannut Nina Spore Kreutzmann – hän on suunnitellut Grönlannin postille vuodesta 2004 alkaen yli 20 postimerkkiä.


Kahden Tanskan kruunun merkissä on Nuukissa sijaitseva Hans Egeden patsas. Egede oli pappi ja lähetyssaarnaaja, joka saapui Grönlantiin vuonna 1721. Häntä esittävä patsas pystytettiin 200 vuotta myöhemmin eli vuonna 1921.


34 Tanskan kruunun merkissä on lennätinasema Grönlannissa. Lennätinasemia käytettiin myös radiolähetyksiin. Ensimmäiset radioasemat rakentuivat Qaqortoqiin, Nuukiin, Qeqertarsuaqiin ja Tasiilaqiin; niiden rakentaminen aloitettiin Dansk Radio A/S -yhtiön toimesta vuonna 1924.


Sarja grönlantilaisesta tatuointitaiteesta sai jatkoa 29. helmikuuta. Julkaisu koostuu kahdesta postimerkistä ja pienoisarkista.

Tällä kertaa merkit on suunnitellut kaksi nuorta taiteilijaa, jotka ovat lapsuudenystäviä. Ujammiugaq Møller ja Mimi Josefsen tulivat viimeistään tunnetuiksi, kun he järjestivät vuonna 2023 yhteisen SYMBIOSE-nimisen näyttelyn.


16 Tanskan kruunun merkki on Møllerin käsialaa ja 22 Tanskan kruunun merkin kuvituksesta on vastannut Josefsen.


Lähde:
Tusass Greenland Filatelia: Greenland Collector -lehti 1/2024

Kuvituksena olevat postimerkit:
Tusass Greenland Filatelia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti