lauantai 6. huhtikuuta 2024

Palaun postimerkit ovat aihefilatelistin aarreaitta – Vuodesta 1983 alkaen on julkaistu tuhansia palaulaisia merkkejä


Palau on julkaissut noin 40 vuodessa tuhansia postimerkkejä. Siinä saattaa olla syy, miksi moni ei välttämättä kerää tämän Mikronesian saariston filateliaa. Kuitenkin aihefilatelisteille kyseessä on oikea aarreaitta, koska Palaun merkeissä aiheet vaihtelevat jalkapallosta taiteeseen ja Elvis Presleystä kuninkaallisiin.

Palau on noin 18 000 asukkaan saarivaltio Mikronesiassa; väkiluku on melkein sama kuin Heinolan kaupungissa. Palaun tasavallassa on kuusi saariryhmää ja niissä yli 300 saarta. Saarista asuttuja on kuitenkin vain 14. Maan pääkaupunki Ngerulmud sijaitsee Babeldaobin saarella. Pääkaupungissa on vain noin 300 asukasta. Belau on tämän eksoottisen saarivaltion palaunkielinen nimi.

Palaun ensimmäiset postimerkit vuodelta 1983 eli Michel-numerot 1-4. Ne ilmestyivät 10. maaliskuuta. Jokaisen merkin alalaidassa on vasemmalla Palaun lippu ja oikealla Yhdysvaltojen lippu.

Palaun itsenäisyyspäivää vietetään 1. lokakuuta


Itsenäinen Palausta tuli 1. lokakuuta 1994. Ennen sitä se oli Yhdysvaltojen hallitsema Yhdistyneiden kansakuntien huoltohallintoalue. USA vastaa edelleen Palaun puolustuksesta. Yhdysvalloilla on myös merkittävä rooli saarivaltion taloudessa, joka pohjautuu pääasiassa Yhdysvaltojen tukeen ja matkailuun. Palau on ollut historiansa aikana myös Espanjan, Saksan ja Japanin hallinnassa.

Palaun tasavalta koostuu 16 osavaltiosta, joista väkiluvultaan suurimmat ovat Koror (noin 11 400 asukasta), Airai (noin 2500 asukasta) ja Peleliu (noin 500 asukasta). Alle sata asukasta on Hatohobein, Kayangelin ja Sonsorolin osavaltioissa.

Maan asukkaista palaulaisia on noin 12 000. Noin 17,4 prosenttia Palaun asukkaista on Filippiinien kansalaisia, mikä johtunee siitä, että saaristo sijaitsee noin 600 kilometriä Filippiineiltä itään. Virallisina kielinä ovat englanti ja palau; kuitenkin kolmessa osavaltiossa palaun sijasta virallisena kielenä on paikallinen kieli. Angaurin osavaltiossa virallisena kielenä on lisäksi japani.

Palaun toinen postimerkkijulkaisu, joka ilmestyi 16. toukokuuta 1983. Michel-numerot ovat 5-8. Merkeissä esiintyvät linnut ovat Palaun kansallislintu palaunhedelmäkyyhky (Ptilinopus pelewensis), nokiviheltäjä (Colluricincla tenebrosa), palaunrilli (Megazosterops palauensis) ja palaunmonarkki (Rhipidura lepida).

Palausta löytää lisätietoa muun muassa Wikipediasta, Palaun kansallisen hallinnon verkkosivuilta osoitteesta www.palaugov.pw sekä matkailuun keskittyviltä kotisivuilta osoitteesta https://pristineparadisepalau.com.

Postimerkkien julkaisijana melkein yhtä nuori kuin Ahvenanmaa


Ahvenanmaan ensimmäiset postimerkit ilmestyivät vuonna 1984 – Palau sai omat postimerkkinsä vuotta aiemmin. Ennen vuotta 1983 saarivaltiossa on käytetty aluksi Saksan Karoliinien siirtomaajulkaisuja ja niiden jälkeen Japanin ja Yhdysvaltojen merkkejä. Japanin postimerkit olivat käytössä vuosina 1914–1944 ja Yhdysvaltojen postimerkit vuosina 1947–1983.

Palaulainen postimerkki (Michel-numero 13), joka esittää jättiläissimpukkaa (Tridacninae). Merkkiä tunnetaan sekä neljältä sivulta hammastettuna (julkaisupäivä 22.2.1984) että kolmelta sivulta hammastettuna (julkaisupäivä 5.12.1984). Kolmelta sivulta hammastettu merkki ilmestyi postimerkkivihossa (kuvassa sen vihkolehti).

Palaun ensimmäiset postimerkit julkaistiin 10. maaliskuuta 1983. Kyseisenä vuonna ilmestyi yhteensä 36 erilaista merkkiä. 1980-luvun loppuun mennessä erilaisten postimerkkien määrä oli 342, 1990-luvun loppuun mennessä 1576, 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmenen loppuun mennessä 2913 ja 2010-luvun loppuun mennessä 4266. Keskimäärin uusia postimerkkejä on ilmestynyt noin 115 vuodessa. Pienoisarkkeja on julkaistu samalla ajanjaksolla melkein 400 erilaista.

Palaun asukasluku ja postimerkkien suuri määrä kertovat siitä, että merkkejä painetaan erityisesti ulkomaisia filatelisteja varten. Vain murto-osan maan postimerkeistä päätyy postaaliseen käyttöön.

Saarivaltion merkit kiinnostavat erityisesti aihefilatelisteja. Laivoja, kukkia, lintuja, urheilua, avaruutta, delfiinejä, ilmalaivoja, kaloja, vetureita, lentokoneita, jne. – aiheiden kirjo on melkein loppumaton. Myös julkisuuden henkilöt, kuten kuninkaalliset ja Elvis Presley, esiintyvät monissa merkeissä.

Palaulaiset postimerkit (Michel-numerot 13 ja 14), jotka esittävät jättiläissimpukkaa (Tridacninae) ja papukaijakaloja (Scaridae). Kumpaakin merkkiä tunnetaan sekä neljältä sivulta hammastettuna (julkaisupäivä 22.2.1984) että kolmelta sivulta hammastettuna (julkaisupäivä 5.12.1984). Kolmelta sivulta hammastetut merkit ilmestyivät postimerkkivihossa (kuvassa sen vihkolehti).

Palaun postilaitoksen verkkosivut ovat osoitteessa www.palaupost.pw. Suurin osa postista kuljetetaan kaupallisten lentoyhtiöiden koneilla päivittäin. Kaupallisilla laivoilla postia kuljetetaan kuukausittain. On ainakin yksi yhdistys, jonka jäsenet keräävät tiettävästi myös Palaun postimerkkejä; se on United States Possessions Philatelic Society, jonka kotisivut ovat osoitteessa https://uspps.tripod.com.

Jos haluat filateelisen keräilyalueen, jota moni muu Suomessa ei kerää, niin Palau on sellainen.

Lähteet:
Google: https://www.google.fi -haku (6.4.2024)
Post PALAU (The Republic of Palau Postal Service): http://www.palaupost.pw -sivusto > About Us (3.4.2024)
Schwaneberger Verlag GmbH: Michel Übersee 2020/2021 – Band 7.2: Australien - Ozeanien - Antarktis (N-Z), 41. Auflage
Wikipedia (https://en.wikipedia.org): artikkelit Palau fantail ja Palau fruit dove (6.4.2024) sekä artikkeli Postage stamps and postal history of Palau (2.4.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Jättiläissimpukat, Palaunrilli, Papukaijakalat ja Rastasviheltäjät (6.4.2024) sekä artikkelit Luettelo Suomen kunnista väkiluvun mukaan, Ngerulmud ja Palau (2.4.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti