perjantai 12. huhtikuuta 2024

Färjsundin silta ahvenanmaalaisessa vuoden 1987 postimerkissä


Järjestyksessään 23. Ahvenanmaan postimerkki, joka painettiin Hollannissa, esittää Färjsundin siltaa. 27. huhtikuuta 1987 ilmestyneen merkin on piirtänyt ja kaivertanut Martin Mörck.


Färjsundin silta on 200 metriä pitkä betoninen holvisilta, joka ylittää Färjsundetin salmen. Sillan on suunnitellut tekniikan tohtori Hjalmar Granholm ja sen on rakentanut Monberg & Thorsen AB; sekä suunnittelija että rakentaja olivat Tukholmasta. Valmistumisvuosi oli 1937.

Välilöpari tilauseränumerolla.

Finströmin ja Saltvikin kunnat yhdistävää siltaa levennettiin myöhemmin 6,4 metrin hyötyleveydestä 11 metrin hyötyleveyteen. Suunnitelman laati Insinööritoimisto Y-Suunnittelu, ja pääsuunnittelijat olivat diplomi-insinööri Jouni Nieminen ja tekniikan lisensiaatti Heikki Rautakorpi. Urakoitsija oli Mynämäen Maanrakennus Oy. Levennystyö palkittiin vuoden betonirakenteena vuonna 1980, jolloin levennys valmistui.

Välilöpari ilman tilauseränumeroa.

Holvisilta on yksi siltatyypeistä. Sille ominaista on, että kantavan osan muodostaa pystytasossa kaareva ja puristettu levymäinen rakenne. Peräkkäisiä holveja voi olla yksi tai useampi. Aluksi holvisillat rakennettiin kivestä – myöhemmin materiaaleina ovat olleet rauta, rautabetoni, teräs ja teräsbetoni.

Lähteet:
Suomen Filateliapalvelu Oy: LAPE Suomi postimerkkiluettelo n:o 66 2004, Tammisaari 2003
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Färjsundin silta ja Holvisilta (12.4.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti