torstai 25. huhtikuuta 2024

Chilen postihistoriaa (Santiago 13.6.1947)


Postimerkkeilijä Bloggaa -blogi esittelee blogin takana olevan Aapo Kortteen kokoelmaa Chilen postihistoriasta, kohde kerrallaan ja satunnaisessa järjestyksessä. Kaikki kohteet ovat löydettävissä Chilen postihistoria -tunnisteella.

Postihistoriassa kerätään ja tutkitaan postilaitoksen historiaa ja kehitystä erilaisten postilähetysten ja postileimojen sekä postaalisten lipukkeiden ja muiden postaalisten merkintöjen avulla. Chile on pitkä ja kapea valtio Etelä-Amerikassa, jossa sen rajanaapureina ovat Argentiina, Bolivia ja Peru. Chilen tasavallassa asuu yli 18 miljoonaa ihmistä.


Kuvassa on kirjattu kirje lentopostissa Santiagosta Chilestä 13. kesäkuuta 1947 Suomeen Turkuun. Santiago de Chile on maan pääkaupunki, jonka väkiluku on noin viisi miljoonaa. Matkaa Santiagosta Helsinkiin on noin 13 500 kilometriä. Kirjeen kirjaamisesta kertoo kuoren vasemmassa yläkulmassa oleva R-leima (SANTIAGO - CORREO AÉREO), johon on käsin kirjoitettu lähetyksen seurantanumero. Lentopostista kertoo puolestaan VIA AEREA -teksti. Toki lentopostiin viittaavat myös Chilen lentopostimerkit ja R-leimassa oleva CORREO AÉREO -teksti. Postimaksu on ollut 7,80 pesoa (seitsemän pesoa ja 80 centavosia).

Kirje on saapunut aluksi Helsinkiin 20. kesäkuuta 1947, josta se on jatkanut matkaansa Turkuun. Turussa lähetys on leimattu 23. kesäkuuta 1947. Vastaanottaja on kuitenkin ilmeisesti muuttanut Billnäsiin (Pinjainen), jonne kirje on saapunut 24. kesäkuuta 1947. Näin ollen lähetyksen matka Santiago de Chilestä Billnäsiin kesti 11 päivää.


Lähteet:
Google: https://www.google.fi > Haku Etäisyys Santiago Helsinki (25.4.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Chile, Chilen peso ja Santiago de Chile (25.4.2024)

Lisää luettavaa aiheesta (lähteiden lisäksi):
Chile.travel: www.chile.travel
CHILECOLLECTOR: www.chilecollector.com
Kaarlo Hirvikoski: Postihistoriallinen kokoelma, Suomen Filatelistiliiton julkaisuja, Helsinki 2003
Postihistoriallinen Yhdistys ry: Opas postihistoriallisen tutkimuksen tekijöille, Tiedon lähteet (esitelmä Pekka Hovi, teksti Janne Sahlstein), Helsinki 1998

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti