sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Pont Tibetà de Canillo -jalankulkusilta Ranskan Andorran vuoden 2024 postimerkissä


Yksi maailman pisimmistä pelkästään jalankulkijoille tarkoitetuista riippusilloista sai oman postimerkin vuonna 2024 Ranskan Andorran toimesta. Pont Tibetà de Canillo -jalankulkusilta on ollut käytössä kesäkuusta 2022 lähtien. Se sijaitsee Andorrassa Canillon kunnassa.

Sillalla on pituutta peräti 603 metriä ja se kestää jopa 600 henkilön painon. Jalankulkusilta on korkeimmillaan melkein 1900 metrissä merenpinnasta laskettuna – maksimikorkeus on 158 metriä. Pont Tibetà de Canillo oli vapaasti käveltävissä vain kaksi päivää, minkä jälkeen siitä tuli maksullinen. Maksullisuus johtunee siitä, että Canillon kunta on laittanut rahaa hankkeeseen 4,6 miljoonaa euroa.


Sillan rakentaminen kesti 18 kuukautta. Sen ovat rakentaneet andorralainen Desplom Treballs Verticals ja ranskalainen insinööritoimisto E.R.I.C., joka on erikoistunut kaapelien asentamiseen. Sillalla on omat verkkosivut, jotka ovat englannin kielellä osoitteessa www.ponttibetacanillo.com/en/.

Pont Tibetà de Canillo on maailman neljänneksi pisin jalankulkijoille tarkoitettu riippusilta. Sitä pidempiä ovat vain Sky Bridge 721 (721 metriä) Tšekin Dolni Moravassa, Skywalk Willingen (669 metriä) Saksan Willingenissä ja Bach Long Bridge (632 metriä) Vietnamin Son Lassa.

Riippusilta on yksi siltatyypeistä. Siinä riippuköysi, josta sillan kansirakenteet on ripustettu, kulkee kannatinpylväältä toiselle. Siltatyyppinä riippusilta on yksi maailman vanhimmista; alkujaan riippuköydet olivat liaani- tai hamppuköyttä, sittemmin rautaista ketjua tai vaijeria.

Lähteet:
Tibetan Bridge of Canillo: https://www.ponttibetacanillo.com/en/ -sivusto (28.4.2024)
Wikipedia (https://de.wikipedia.org): artikkelit Liste der längsten Hängebrücken ja Pont Tibetà de Canillo (28.4.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Pyloni ja Riippusilta (28.4.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti