tiistai 16. huhtikuuta 2024

Postimerkkivihko kunnianosoitus korutaiteelle


Kesäkuun 7. päivä on vuorossa vuoden postimerkkivihko, joka on kunnianosoitus kahden menestyksekkään ahvenanmaalaisen korutaiteilijan, Annika Åkerfeltin ja Maria Karlströmin, korutaiteelle. Tiina Tahvanainen on ottanut julkaisun kuvat. ”Ahvenanmaan monien lahjakkaiden taidekäsityöläisten joukosta oli aika huomioida ne, jotka ovat valinneet korut ilmaisutavakseen. Julkaisu nostaa esille neljä hopeakorua, jotka valittiin yhteisymmärryksessä kummankin korutaiteilijan kanssa. Se, mikä yhdistää korut ja postimerkit, on että molemmilla on pääpaino laadussa ja huolellisesti työstetyssä muotoilussa pienessä koossa”, sanoo Johanna Finne, Åland Postin postimerkkiosaston markkinoinnin suunnittelupäällikkö.


Maria Karlström on toiminut kultaseppänä Ahvenanmaalla yli 30 vuotta. Postimerkeissään hän esittelee riipuskorun ja sormuksen. Riipuskoru Blomman™ on koru, joka yhdistetään vahvimmin Mariaan ja hänen Guldviva-yritykseensä, joka sijaitsee Maarianhaminan Merikorttelissa. Sormuksen Eva inspiraation lähteinä ovat ruotsalainen kemisti Eva Ekeblad-De la Gardie sekä peruna. Maria valmisti sormuksen suunnittelukilpailuun, jossa etsittiin Suomen kauneinta sormusta 2022. Maria voitti kilpailun.



– Blomman™ syntyi jo vuonna 1992. Kaikki kukkakorut ovat 100-prosenttisesti uniikkeja ja ne valmistetaan käsin pihdeillä hopealangasta. Loppupäässä tietenkin korujen kantajat ja ahvenanmaalaiset ovat antaneet korulle erityisen merkityksen ja tunteen yhteenkuuluvuudesta, Maria sanoo.


Jalometalliseppä Annika Åkerfelt valmistaa korut kotonaan työhuoneessaan ja myy niitä Maarianhaminassa sijaitsevassa taidekäsityöliikkeessä Viktor Crafts & Design, jossa hän on myös osakkaana. Hänen postimerkeissään näkyy hopeinen rintakoru ja hopeiset korvakorut.



– Pidän pienoismaailmojen rakentamisesta, pienoiskokoisista veistoksista ja muodoista. Kokeilunhalu vie minua eteenpäin ja pidän yhdistelmästä ”man-made” ja luonnosta saadusta inspiraatiosta. Ajatusteni ja tunteitteni läpi suodatan luonnon kasvillisuutta ja luon sisältä ulospäin, kertoo Annika.

Korutaidetta-julkaisun valokuvauksesta on vastannut Tiina Tahvanainen ja suunnittelusta on vastannut Johanna Finne. Postimerkkivihkoa painetaan 20 000 kappaletta ja jokaisessa vihossa on kahdeksan merkkiä. Jokaisen merkin maksuarvo on Lokalpost (2,80 euroa). Ensipäivänkuori (FDC) maksaa 12,20 euroa. Postimerkkien koko on 26,25 x 35 mm. Auki olevan vihon koko on 62 x 180 mm. Paperi on 110 g/m2. Merkkien hammaste on 13 per 2 cm. Postimerkkivihot painetaan Royal Joh. Enschedé -painossa 4-värioffsetilla ja lisäksi merkeissä on kohopainatus ja hopeafoliointi.


Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 10.4.2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti