perjantai 13. syyskuuta 2024

Grönlannin elokuun 2024 postimerkkijulkaisuissa koiravaljakkorekiä, katutaidetta, uusi yleismerkki, KGH/KNI ja Tusaannga


Grönlannin posti julkaisi elokuussa 2024 viisi postimerkkijulkaisua. Grönlannin postimerkkeihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.stamps.gl.


Kaksi postimerkkiä grönlantilaisista koiravaljakkoreistä aloittavat uuden postimerkkisarjan. Merkit ilmestyivät 30. elokuuta. Grönlantilaiset ovat käyttäneet koiravaljakkorekiä jo yli 4000 vuotta; aikoinaan kyseessä oli ainoa kulkuneuvo, jolla grönlantilaiset pääsivät metsästämään vuorille tai jäälle.


Grönlannissa koiravaljakkorekiä on kolmea eri päätyyppiä: pohjoinen, länsi ja itä. Nyt julkaistuissa merkeissä on Länsi-Grönlannin päätyyppi. Postimerkit on suunnitellut vuonna 1970 syntynyt ja Narsaqissa Etelä-Grönlannissa varttunut Konrad Nuka Godtfredsen.



Myös katutaide sai kaksi postimerkkiä 30. elokuuta. Kyseessä on postimerkkisarjan neljäs osa. Australiassa syntynyt Guido van Helten on tehnyt Nuukiin suuren seinämaalauksen, joka on toisen merkin aiheena. Maalaus pohjautuu valokuvaaja W. Thalbitzerin vuonna 1906 ottamaan valokuvaan hylkeenpyytäjästä. Toisessa merkissä on osa islantilaisen taiteilijan ja muusikon Gudmundur R. Ludvikssonin seinämaalauksesta Viimeinen illallinen. Teosta voi ihastella Etelä-Grönlannissa Narsarsuaqin lentokentällä.


30. elokuuta julkaistun uuden yleismerkin aiheena on Grönlannin vaakuna, jossa on kuvattuna jääkarhu. Vaakunan on suunnitellut Kristoffer Gudbrand ja yleismerkki on Bertil Skov Jørgensenin käsialaa. Samaan aikaan ilmestyi postimerkkivihko, jossa on jääkarhuja grönlantilaisissa postimerkeissä. Sen graafisesta suunnittelusta on vastannut Ella Clausen.


KGH/KNI täytti tänä vuonna 250 vuotta ja sen kunniaksi yritykselle omistettiin postimerkki 30. elokuuta. KGH tarkoittaa kuninkaallista Grönlannin kauppaosastoa, jonka osana Grönlannin postilaitos oli pitkään. Myöhemmin yrityksen nimeksi vaihtui KNI (Kalaallit Niuerfiat). Postimerkin on suunnitellut Maria Panínguak’ Kjærulff Nuukista.


Viimeinen elokuun 30. päivän julkaisuista on lisämaksullinen postimerkki, jolla avustetaan Tusaanngaa. Kyseessä on ainoa Grönlannissa nimenomaan lasten ja nuorten auttamiseen keskittyvä neuvontapalvelu. Sekä puhelin- että verkkopalvelu ovat toiminnassa 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemänä päivänä viikossa. Kristine Spore Kreutzmannin suunnittelema merkki ilmestyi myös pienoisarkissa.


Lähde:
Tusass Greenland Filatelia: Greenland Collector -lehti 3/2024

Kuvituksena olevat postimerkit:
Tusass Greenland Filatelia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti