sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Orvo Sundelin oli tuottelias postikorttitaiteilija


Kaikki tietävät tai ainakin moni tietää Martta Wendelinin, Rudolf Koivun, Arnold Tilgmannin, Jenny Nyströmin ja Marjaliisa Pitkärannan. He olivat tuotteliaita postikorttitaiteilijoita. Mutta harva tietää Orvo Sundelinin, joka oli hänkin tuottelias postikorttitaiteilija.

Vasemmanpuoleinen postikortti:
Kulkenut nyrkkipostissa Keski-Posiolle. Nyrkkiposti tarkoittaa, että lähetys on kulkenut ilman postimerkkiä siten, että lähettäjä on itse toimittanut lähetyksen vastaanottajan postilaatikkoon/-luukkuun tai suoraan vastaanottajalle.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Savitaipaleelta Voikkaan. Lähettäjä päivännyt kortin 7.12.1944.

Miksi sitten päädyin keräämään juuri Orvo Sundelinin postikorttituotantoa? Siksi, että tykkään yleensä sellaisista keräilyalueista, joita moni muu ei kerää – siitä syystä en päätynyt tunnetuimpiin postikorttien kuvittajiin. Siksi, että kun päätin kerätä yhden postikorttitaiteilijan piirtämiä kortteja, kävin läpi useita eri taiteilijoita ja huomasin, että Sundelinin kuvituksissa on ”sitä jotain”.

Vasemmanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Kaipiaisiin. Postileimasta ei saa selvää.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Koivistonkylästä vuonna 1952 Kangasalle.

Samalla huomasin, että Orvo Sundelinista ei löydy juurikaan tietoa. Jos sinulla on hänestä enemmän tietoa kuin mitä tässä kirjoituksessa kerrotaan, niin voit kertoa tietosi sähköpostilla osoitteeseen postimerkkeilija(at)gmail.com.

Vasemmanpuoleinen postikortti:
Pienikokoinen kortti, joka kulkenut Oravaisista 23.12.1940 Kokkolaan.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Pienikokoinen kortti, joka kulkenut Helsingistä 18.12.1942 kenttäpostikonttoriin.

Kaksi joulupostikorttia, jotka ovat kulkeneet nyrkkipostissa. Käsialoista ei saa kunnolla selvää.

Onnistuin saamaan hiljattain huutokaupasta erän Sundelinin piirtämiä postikortteja. Erän välistä löysin käsin kirjoitetun lapun, jonka perusteella Orvo Sundelin syntyi 2. syyskuuta 1908 Maariassa ja kuoli 28. helmikuuta 1986 Turussa.

Vasemmanpuoleinen postikortti:
Kulkenut nyrkkipostissa Pyhtään kirkonkylälle.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Kulkenut kenttäpostissa Liikkalaan.

Joulu-, pääsiäis- ja onnittelukortteja


Vasemmanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Uttiin. Postileimasta ei saa selvää.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Vaarlahdesta 14.4.1938 Helsinkiin.

Orvo Sundelin kuvitti erityisesti joulu- ja pääsiäiskortteja sekä onnittelukortteja. Hänen signeerauksensa on yleensä muotoa OS-lin (S-kirjain O-kirjaimen sisällä), O.S-n, S-n tai Sn. Sundelin kuvitti postikorttien lisäksi ainakin kiiltokuvia, paperinukkeja, exlibriksiä, etikettejä, julisteita ja lastenpelejä.

Vasemmanpuoleinen postikortti:
Kortin takana teksti Myydään Itä-Karjalan hyväksi. Kulkenut Sippolasta Sippolaan. Postileiman päivämäärästä ei saa selvää.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Voikkaan. Postileimasta ei saa selvää.

Postikorteissa sama kuva, mutta toisessa Hyvää Joulua -teksti sinisellä ja toisessa punaisella. Vasemmanpuoleinen kortti on kulkenut Haminaan (toisesta postileimasta ei saa selvää ja toisessa lukee päivämääränä 2.1.1945). Oikeanpuoleinen kortti on kulkenut nyrkkipostissa.

Hänen uransa alkoi Turun piirustuskoulusta ja sieltä hän siirtyi tekemään julisteita. Turun kirjapaino oli yksi Sundelinin työnantajista. Lisäksi hän on työskennellyt ainakin myös Tilgmannin kirjapainossa Helsingissä ja Tampereen kivipainossa, jonne Orvo siirtyi vuonna 1937. Hänen tiedetään olleen ahkera kuvittaja myös eläkevuosinaan.

Vasemmanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Liikkalaan. Postileimasta ei saa selvää.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Kulkenut Haminasta 21.12.1949 Inkeroisiin.

Orvo Sundelin oli kivipiirtäjä ja kivipainaja, josta tiedetään myös, että hänellä oli 1930-luvulla Tilgmannin kirjapainossa kieliriita ruotsinkielisten kanssa. Koska Sundelin teki raskasta työtä, hän sai sota-aikana leipäkortin.

Vasemmanpuoleinen postikortti:
Kulkenut nyrkkipostissa Voikkaan.
Oikeanpuoleinen postikortti:
Kulkenut nyrkkipostissa Yläneelle.

Enempää tietoa postikorttitaiteilija Orvo Sundelinista en onnistunut löytämään. Jos sinulla on muuta tietoa, niin kerrothan tietosi sähköpostilla osoitteeseen postimerkkeilija(at)gmail.com.

Yksityiskohta postikortista. Orvo Sundelinin signeeraus OS-lin (S-kirjain O-kirjaimen sisällä).

Yksityiskohta postikortista. Orvo Sundelinin signeeraus O.S-n.

Yksityiskohta postikortista. Orvo Sundelinin signeeraus S-n.

Yksityiskohta postikortista. Orvo Sundelinin signeeraus Sn.

Lähteet:
Postikorttien tarinoita -blogi (Sulo Heinola): https://suloensio-kotilaakso.blogspot.com -sivusto > Orvo Sundelin (11. elokuuta 2012) (28.9.2024)
Työväen Arkisto (Disec Oy): https://yksa.disec.fi/Yksa4/public/TA/ -sivusto > Orvo Sundelin -haku > Muistitietokeräelmä 11476: Kivipiirtäjä ja kivipainaja Orvo Sundelin muistelee (28.9.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkeli Tilgmann (yritys) (28.9.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti