sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Postimerkkeilijä Keräilee: 1990-luku oli jääkiekkokorttien kulta-aikaa


Koska Postimerkkeilijä Bloggaa -blogi haluaa edistää keräilyharrastusta yleisesti, pääpainon ollessa postimerkkeilyssä ja postikorttien keräilyssä, blogissa ilmestyy välillä kirjoituksia ja uutisia muusta keräilystä tunnisteella Postimerkkeilijä Keräilee.

Muistatko vielä, kuinka pojista melkein kaikki ja tytöistäkin osa keräsi 1990-luvulla jääkiekkokortteja? Toki keräilyharrastuksesta innostui myös moni jääkiekkoa seuraava aikuinen. Myynnissä oli useita korttisarjoja NHL-pelaajista ja myyntiin tulivat myös kortit kotimaan SM-liigan pelaajista. Monella paikkakunnalla oli jääkiekkokortteihin erikoistunut liike; esimerkiksi Hämeenlinnassa sellainen toimi hetken aikaa.

Suomessa jääkiekkokorttien julkaiseminen alkoi kuitenkin niinkin varhain kuin vuonna 1965. Ensimmäisten korttien takana oli Hellas-makeistehdas.

Chicago Blackhawks on yhdysvaltalainen vuonna 1926 perustettu jääkiekkoseura. NHL:n (National Hockey League) läntisessä konferenssissa ja keskisessä divisioonassa pelaava joukkue on voittanut Stanley Cupin vuosina 1934, 1938, 1961, 2010, 2013 ja 2015.

Itsekin innostuin jääkiekkokorteista niiden kulta-aikana. Kuten monella muullakin, jääkiekkokorttien keräilyinnostus kuitenkin laimeni ja kortit jäivät kaappeihin pölyttymään. Osan niistä olen jo myynyt, mutta tärkeimmistä korteista en ole luopunut. Jääkiekkokortteja varten valmistetusta kansiostani löytyy NHL-joukkue Chicago Blackhawksin pelaajien kortteja sekä maalivahtina NHL:ssä pelanneen Bill Ranfordin kortteja.

Jääkiekkokorttien keräilyharrastus ei ole kuitenkaan täysin loppunut Suomessa, koska kaupoissa myydään ainakin SM-liigan pelaajista tehtyjä kortteja. Esimerkiksi kauden 2023–2024 pelaajista oli myynnissä kaksi sarjaa. Kyseessä ovat Cardsetin SM-liigakortit, joiden lisäksi Upper Deckin NHL-jääkiekkokortit kuuluvat Lehtipisteen valikoimaan.

Vielä on joitakin aktiivisia keräilijöitä, joilla 1990-luvulla aloitettu jääkiekkokorttien kerääminen ei ole hiipunut. Tiettävästi koronan myötä kiinnostus keräilykortteja kohtaan on alkanut kasvaa tällä vuosikymmenellä, joten mielenkiinto jääkiekkokorttejakin kohtaan lienee saamassa uutta nostetta.

Kanadalainen Bill Ranford on oikealta nimeltään William Edward Ranford. Hän pelasi NHL:ssä maalivahtina 15 kautta voittaen Stanley Cupin vuosina 1988 ja 1990. Nykyään vuonna 1966 syntynyt Ranford toimii maalivahtivalmentajana.

Osassa postimerkkihuutokaupoista on säännöllisesti myynnissä vanhoja jääkiekkokortteja. Oma lukunsa on 21.5.2024 Hellman Huutokauppojen toimesta järjestettävä keräilykorttien erikoishuutokauppa; kohteita on melkein tuhat, joista jääkiekkokortteja on melkein 570 kohdetta. Huutokauppaluettelo löytyy Keräilyuutiset-lehden numerosta 2/2024.

Samaisessa Keräilyuutiset-lehden numerossa on muutakin asiaa keräilykorteista. Korttikauppias Tuomas Saarinen kertoo messumatkastaan Chicagoon, hän on myös Hellman Huutokauppojen uusi asiantuntija.

Mitä jos elvyttäisit aikoinaan aloittamasi jääkiekkokorttien keräilyharrastuksen tai jos et ole niitä koskaan kerännyt, niin ottaisit selvää, miksi niiden kerääminen on niin kiehtovaa?

Lähteet:
Lehtipiste (https://www.lehtipiste.fi): Keräily ja trendit (1.3.2018) sekä Keräilytuotteet (4.5.2024)
Ulla Sirén: Hellman -huutokaupoille uusi asiantuntija – Keräilijäksi kasvanut, kenties syntynyt; Keräilyuutiset 2/2024
Suomen Filateliapalvelu Oy: Keräilyuutiset 2/2024
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkelit Bill Ranford ja Chicago Blackhawks (19.5.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti