perjantai 3. toukokuuta 2024

Toukokuun postimerkkien aiheina Ruotsin Nato-jäsenyys, Kuninkuusravit, kevätjuhlat ja vedenalainen elämä


Posti julkaisee keskiviikkona 8. toukokuuta neljä postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä kymmenen erilaista postimerkkiä. ”Postimerkeissä juhlistetaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja sadatta kertaa järjestettäviä Kuninkuusraveja. Kevään juhlien kutsuihin ja onnitteluihin julkaistaan uudet postimerkit. EUROPA-merkeissä sukelletaan tänä vuonna veden pinnan alle”, Postin Design Manager Tommi Kantola esittelee. Hän vastaa postimerkkien taiteilijavalinnoista ja taidetöiden ohjauksesta.


Ruotsin ja Naton liput kietoutuvat merkissä yhteen


Ruotsin Nato-jäsenyyttä juhlistavan postimerkin suunnittelu aloitettiin nopealla aikataululla, kun jäsenyys viimein varmistui. ”Ruotsin ja Naton liput kietoutuvat merkissä symbolisesti yhteen. Koska idea on vähän kliseinen, yritin tehdä sen visuaalisesti mahdollisimman näyttävästi, mutta pitäen samalla postimerkin yleisilmeen simppelinä ja graafisena”, kertoo merkin suunnitellut Anssi Kähärä.


”Posti julkaisi syyskuussa 2023 Suomen Nato-jäsenyyttä juhlistavan postimerkin. Kerroimme silloin, että tulemme huomioimaan postimerkillä myös Ruotsin jäsenyyden, kun maasta tulee Naton jäsen. Onneksi asia eteni ja saamme nyt merkin myyntiin toukokuun julkaisuerässä”, kertoo Postin Design Manager Tommi Kantola.

Historian aikana lukuisat maat ovat julkaisseet Nato-aiheisia postimerkkejä. Nato-merkit ovat kysyttyjä myös keräilijöiden keskuudessa maailmanlaajuisesti.

Ruotsin Nato-jäsenyys -postimerkkiarkissa on kymmenen ulkomaan ikimerkkiä.

Kuninkuusravit järjestetään heinäkuussa jo sadatta kertaa


Kuninkuusravit on suomalaisen ravikesän kohokohta, joka järjestetään ensi heinäkuussa jo sadatta kertaa, tänä vuonna Jyväskylässä. Posti julkaisee juhlavuoden kunniaksi Stiina Hovin suunnittelemat postimerkit, joissa esitellään kolminkertainen ravikuningas Evartti sekä ravikuningattaret Lumi-Oosa ja Suven Sametti seuranaan vuoden 2023 kuningatarkisan ensikertalainen Sirpsakka.


”Kuninkuusravit kerää vuosittain kymmeniä tuhansia raviurheilun ja hevosten ystäviä yhteen paikkaan. Se on ainutlaatuinen tapahtuma jopa maailman mittakaavassa. Kuninkuusraveissa juhlitaan kotimaista hevosrotuamme, suomenhevosta. Monta kertaa Kuninkuusraveissa käyneenä sykähdyttää joka kerta, miten hevonen liikuttaa ihmisiä ja antaa elämyksiä niin monin tavoin”, Stiina Hovi kuvailee.


Kuninkuusravit 100 vuotta -postimerkkiarkin kymmenessä merkissä on kaksi erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Täsmämerkit kevään juhliin ja onnitteluihin



Keväiset juhlat kokoavat taas ihmisiä yhteen ja moni aloittaa juhlien jälkeen uuden elämänvaiheen. Marjo Nygård on kuvittanut juhlakutsuihin ja onnitteluihin sopivat postimerkit, joissa nähdään tuttuja juhlan elementtejä: kuohujuomaa, kahvia, täytekakkuja ja kukkia.


”Postimerkki on haastava kokonaisuus ihan jo pelkästään pienen kokonsa vuoksi, mikä pakottaa pelkistämään muotoja ja karsimaan sisältöä. Hyvissä postimerkeissä on jotain samaa kuin hyvissä julisteissa, joissa katsoja ehtii kertavilkaisulla sisäistämään näkemänsä. Postimerkin pieni koko houkuttelee samalla kumminkin tutkimaan kuvaa vielä tarkemmin”, Nygård kertoo.


Juhlan aika -postimerkkiarkin kymmenessä merkissä on viisi erilaista kotimaan ikimerkkiä.


EUROPA-merkeissä meriuposkuoriainen ja meriajokas


Eurooppalaiset postihallinnot julkaisevat toukokuussa EUROPA-postimerkit, joiden teemana on tänä vuonna vedenalainen eläimistö ja kasvillisuus.

Suomen EUROPA-merkkien eläimenä esitellään meriuposkuoriainen, joka viihtyy matalissa ja suojaisissa merenlahdissa. Alle senttimetrin mittaista kuoriaista tavataan Suomessa harvakseltaan Haminasta Ouluun ulottuvalla alueella ja Ahvenanmaalla.


Kasvia kuvaavassa EUROPA-merkissä nähdään meriajokas, joka on Itämeren ainut kokonaan veden alla elävä siemenkasvi. Suolasta riippuvaisen kasvin levinneisyys ulottuu keskiselle Suomenlahdelle ja pohjoiselle Selkämerelle. Meriajokas tarjoaa elinympäristön myös monille muille lajeille.


”EUROPA-merkkien pääosissa ovat kovakuoriainen ja kasvi. Kummankin merkin yläreunassa kimalteleva vesi korostaa, että lajit ovat vedenalaisia. Merkkien yläosan muoto kuvaa aaltoa ja erikokoiset hammastukset luovat mielikuvaa pintaan nousevista ilmakuplista”, kuvailevat postimerkin suunnitelleet Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi.


EUROPA – vedenalaista elämää -postimerkkiarkin kymmenessä merkissä on kaksi erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Ensipäivätapahtuma Helsingin pääpostissa 8.5. kello 13-16


Järjestämme toukokuussa ilmestyvien postimerkkien ensipäivätapahtuman keskiviikkona 8.5. kello 13-16 Helsingin pääpostissa (Elielinaukio 2 F, 00100 Helsinki).

Tilaisuudessa myydään uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita. Postilähetyksiin saa ensipäivänleimoja. Postimerkkitaiteilijat signeeraavat töitään kello 13-15. Tervetuloa!

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Posti Groupin mediatiedote 3.5.2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti