lauantai 12. lokakuuta 2024

Iloiset neuleet ja jouluperinteet kohtaavat joulupostimerkeissä


Åland Post julkaisee 23. lokakuuta vuoden kaksi joulupostimerkkiä, joiden teemana on neuleet. Aiheet ovat täynnä pehmeitä, mukavia ja käsin neulottuja joululahjoja, jotka ruotsalainen kuvittaja ja postimerkkidebytantti Anna Pers Bräcke on kuvittanut. ”Joulukorttien lähettäminen on monille rakas perinne. Talvisten, käsin neulottujen sukkien, lapasten ja paitojen inspiroimina vuoden joulupostimerkit välittävät lämmintä joulutunnelmaa, kun olet pakkaselta suojassa käpertynyt pehmeään joulupaitaan pimeässä joulukuussa”, sanoo Johanna Finne, Åland Post Postimerkkien suunnitteluvastaava.


Neulominen on käsityöperinne, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle. Neulominen oli maatalousyhteiskunnassa alun perin välttämättömyys, mutta nykyään se on suosittu harrastus.


Ennen vanhaan neulominen opittiin toisilta. Ahvenanmaalla Marttojen kotiteollisuusjaosto työskentelee perinteisten taitojen säilyttämiseksi keräämällä vanhoja malleja ja mallitilkkuja. Nykyään ahvenanmaalaiset käsityöläiset tarjoavat myös laajan valikoiman neulottuja tuotteita, usein omia malleja. Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 2022 järjestettiin jopa ”Ahvenanmaan villapaita” -suunnittelukilpailu. Kaikki tämä on antanut inspiraatiota kuvittaja Anna Pers Bräckelle, joka debytoi postimerkkitaiteilijana vuoden joulupostimerkeillä.

Näin hän kertoo tehtävästään: – Teema “neulottu” ja postimerkin pieni koko olivat molemmat haastavia, mutta hauskalla tavalla! Ajattelin ensiksi neulottuja sukkia, lapasia ja villapaitoja ja mietin, miten voisin soveltaa tätä minun pieniin maailmoihini, joita luon mielelläni. Pidän sommitteluilla ja mittasuhteilla leikkimisestä, ja minun kuvitukseni ovat usein leikkisiä ja värikkäitä. Saadakseni yhteyden Ahvenanmaahan, otin mukaan tyypillisiä värejä, kuvioita ja symboleja, kuten laivoja.


Joulupostimerkit painetaan 4-värioffsetilla Cartor Security Printers -painossa. Julpost-maksuarvoisen (1,60 euroa) merkin painosmäärä on 100 000 kappaletta ja Världen-maksuarvoisen (3,40 euroa) merkin painosmäärä on 40 000 kappaletta. Merkkien suunnittelusta on vastannut Johanna Finne. Arkissa on 2 x 20 postimerkkiä. Paperi on 110 g/m2.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 3. syyskuuta 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti