sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Unkarin pikajakelu- ja kirjattua postia (Budapest 1.6.1939)


Postimerkkeilijä Bloggaa -blogi esittelee blogin takana olevan Aapo Kortteen kokoelmaa Unkarin pikajakelu- ja kirjatusta postista, kohde kerrallaan ja satunnaisessa järjestyksessä. Kaikki kohteet ovat löydettävissä Unkarin pikajakelu- ja kirjattu posti -tunnisteella.

Pikajakeluposti tarkoittaa postilähetyksiä, jotka lähettäjä on halunnut lähettää vastaanottajalle postilähetyksen tavallista kulkuaikaa nopeammin eli pikana. Käytännössä pikalähetykset kuljetetaan muun postin mukana, mutta ne jaetaan määränpäässä nopeammin kuin muu posti. Pikajakelu merkitään lähetykselle selkeästi esimerkiksi pikajakelulipukkeella. Pikajakelusta suoritetaan postille erillinen lisämaksu tai tavalliseen lähetykseen verrattuna suurempi postimaksu.

Kirjattu posti tarkoittaa postilähetyksiä, jotka lähettäjä on halunnut kirjattavan eli merkittävän erilliseen rekisteriin. Rekisterin avulla seurataan lähetyksen kulkua. Kirjaaminen merkitään lähetykselle selkeästi esimerkiksi R-lipukkeella (R = recommandé ranskaksi ja registration englanniksi). Kirjaamisesta suoritetaan postille erillinen lisämaksu tai tavalliseen lähetykseen verrattuna suurempi postimaksu.


Kuvassa on kirjattu painotuote Budapestista (Budapest 4) Unkarista 1. kesäkuuta 1939 Prahaan Tšekkoslovakiaan. Lähetyksellä ei ole tuloleimaa. Painotuotteen kirjaamisesta kertoo unkarilainen Budapest 4:n R-lipuke numero 467; lipukkeessa lukee lisäksi Ajánlott, joka ilmeisesti tarkoittaa kirjaamista unkarin kielellä. Budapestissa oli ainakin aikoinaan useita postitoimistoja, joten niistä jokainen sai oman numeronsa – kuvassa oleva lähetys on lähetetty postitoimistosta numero 4. Kuorelle on lyöty leima Nyomtatvány, joka tarkoittaa todennäköisesti painotuotetta.

Budapest 4:n R-lipuke numero 467.

Budapest on Unkarin pääkaupunki, jonka väkiluku on noin 1,7 miljoonaa. Tonava-joki jakaa kaupungin Budaan lännessä ja Pestiin idässä. Kaupunki perustettiin 22. joulukuuta 1872, kun Buda, Pest ja Óbuda yhdistettiin. Budapestin nähtävyyksiä ovat muun muassa Budan linna, Matiaksenkirkko, Margitinsaari, parlamenttitalo sekä Sankarien aukio.


Postimaksu oli 56 fillériä. Painotuote ulkomaille 50 grammaan saakka maksoi kuusi fillériä ajalla 1.1.1927–14.9.1941. Kirjaaminen ulkomaille maksoi 50 fillériä ajalla 1.1.1927–30.6.1943.

Lähteet:
Hungarian Philatelic Society of Great Britain: https://hpsgb.com -sivusto > Postal Rates > Printed Matter > All Rates 1927 to 1943 (10.10.2024)
Hungarian Philatelic Society of Great Britain: https://hpsgb.com -sivusto > Postal Rates > Special Services > Foreign 1926 to 1996 (10.10.2024)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org): artikkeli Budapest (24.8.2024 ja 10.10.2024)

Lisää luettavaa aiheesta (lähteiden lisäksi):
Bélyegmúzeum – Stamp Museum (Unkarin postimerkkimuseo): www.belyegmuzeum.hu
Society for Hungarian Philately: https://hungarianphilately.org
Arbeitsgemeinschaft Ungarn im BDPh: https://arge-ungarn.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti