keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Uusi postimerkkijulkaisu eläinradan sarjassa tutkii Käärmeen vuotta


Lokakuun 23. päivä julkaistaan pienoisarkki Åland Postin postimerkkisarjasta kiinalaisista horoskooppieläimistä ja niiden matkasta Ahvenanmaan maakunnan halki. ”Vuorossa on Käärmeen vuosi sarjan yhdennessätoista ja samalla toiseksi viimeisessä julkaisussa. Taiteilija Martin Mörck tutkii tällä kertaa vettä rakastavaa rantakäärmettä. Pienoisarkissa yhdistyy realismi ja fantasia, mikä sopii sekä eläimistä että luonnosta kiinnostuneille ja myös eläinradan sarjan kerääjille”, kertoo Johanna Finne, Åland Post Postimerkkien suunnitteluvastaava.


Rantakäärme (Natrix natrix) on Ahvenanmaan suurin käärme, joka voi kasvaa jopa 120 senttimetriä pitkäksi. Väritykseltään se on harmaa tai musta ja sen tunnistaa useimmiten keltaisista tai valkoisista niskatäplistä. Päinvastoin kuin kyyllä, sillä on pyöreät pupillit ja se lisääntyy munimalla. Se ei ole myrkyllinen ja pelästyessään se mieluummin teeskentelee kuollutta kuin hyökkää. Rantakäärme on taitava uimari ja elää lähellä vesistöjä, jossa se pyydystää sammakoita, kaloja ja rupikonnia.


Eläinradan sarja on ollut mieluisa taiteilija Martin Mörckille, joka on tehnyt yli 1000 postimerkkiä 28:lle eri maalle. Vuoden julkaisu on hänen yhdeksäs pienoisarkkinsa tässä sarjassa.

– Projektin kulmakivinä ovat aina ahvenanmaalainen luonto, kulttuuri ja vuoden eläin. Työprosessin alussa haeskelin maisemaa mielikuvissani. Kun olin löytänyt sopivan näkökulman rantakäärmeelle, rakensin sille huoneen punaisesta Ahvenanmaan rapakivigraniitista, jossa oli vähän kasvillisuutta. Ajatellessani rantakäärmettä, päätin sijoittaa sen vedenrajaan. Rantakäärmeen sulavaliikkeinen vartalo kuultaa läpi vedessä samalla, kun se vaihtaa ajatuksia pienemmän käärmeen kanssa, joka lepää toisella kivellä. Ehkäpä ne kommentoivat kruunupäistä sammakkoa kolmannella kivellä; sehän on sammakkoprinssi Grimmin veljesten sadusta, Martin kertoo.


Pienoisarkkia painetaan 25 000 kappaletta 4-värioffsetilla Cartor Security Printers -painossa. Pienoisarkin suunnittelusta on vastannut Johanna Finne ja kalligrafia on Shen JiaHongin käsialaa. Merkin maksuarvo on 4,50 euroa. Ensipäivänkuori maksaa 5,50 euroa ja maksimikortilla on hintaan 4,50 euroa. Hammaste on 13 per 2 cm paperin ollessa 110 g/m2.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 4. syyskuuta 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti